Български трибагреник на Оскарите, Димитър Маринов сбъдва мечтите си

България за мен винаги е бил символ на вдъхновение, каза Димитър Маринов. Актьорът, който е лежал в затвора по времето на комунизма, развя българския трибагреник

Българският актьор Димитър Маринов се качи на сцената в „Долби Тиътър“, след като филмът с негово участие „Зелената книга“ стана големият победител тази година и на сцената на Оскарите развя българския трибагреник. Лентата беше отличена в три категории, сред които и „най-добър филм“.

За 8 години това беше най-емоционалната церемония по връчване на наградите. Само няколко часа преди да стъпи на червения килим, Димитър Маринов даде ексклузивно интервю за Нова телевизия, в което разказа за пътя му до голямата сцена.

„България не може да бъде намразена. Не мога да повярвам, че има българин, който да е намразил страната ни“, сподели той.

Актьорът е съден по време на комунизма в България, защото се опитал да избяга на Запад. В затвора му счупили ръката, защото бил цигулар.

„Дори по времето на комунизма аз обожавах България. Комунизмът беше 40 години от 1300“, добавя той.

„Аз съм първият български актьор на червения килим и с голяма роля от филм с толкова много номинации. Искам да кажа на всички млади хора, които идват в тази страна, на всички имигранти като мен – това е единствената страна, в която мечтите може да се сбъднат“, сподели Маринов, след като развя българското знаме на сцената на „Долби Тиътър“.

Оливия Колман и Рами Малек грабнаха „Оскари” за най-добра актриса и най-добър актьор. Колман беше отличена за ролята й на кралица Анна Стюарт във филма „Фаворитката”, а Малек грабна статуетка за превъплъщението си във Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия”.

За най-добър режисьор беше отличен Алфонсо Куарон за филма „Рома”.