15-годишни момиче е първо в света по шах, бургазлия е направи шампионка

Треньорът на Нурюл по шах Живко Жеков от клуб „Бургас 64“ каза, че тя е явление за този спорт. Вече втори месец е на върха в световната ранглиста

Българско момиче е първа в света по шах. 15-годишната Нургюл Салимова от малкото търговищко село Крепча вече втори месец е на върха в световната ранглиста по шахмат до 16 години. Тя е спортистка на клуб „Бургас 64“.

Страстта й към черно-бялата дъска идва още в детската градина.

„Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, сподели младата шахматистка пред камерата на Нова телевизия.

Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник – дори не е навършила 6 години.

„Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени. Да се приближа максимално до Антоанета Стефанова, защото тя ми е любимата шахматистка”, разказва Нургюл Салимова.

Веднага като стана републикански шампион, треньорите в националния отбор видяли потенциал в нея и й предложили дори треньор. Има и случаи, когато месец не се е връщала у дома. Трудно е, но се свиква, споделят близките й.

Нургюл вече има своя витрина на успехите в шахмата. Тя се подготвя дистанционно за състезанията, заедно с треньора си Живко Жеков от Бургас. Специалистът, който е и президент на клуб „Бургас 64“ признава, че момичето от село Крепча е явление за този спорт. „Вече десет години сме заедно. През тези години и други хора са работили с нея. Това, което я отличава е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея шахът не е временно занимание”, пък споделя треньорът на Нургюл Живко Жеков.

Да се приближиш до постиженията единствената българка, която е била световна шампионка по шахмат за жени, се оказва трудно, но не спортно-технически.

„Тук, в България, не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. И се налага да пътувам в чужбина и да участвам в турнири там“, заяви младата шахматистка.

Когато Нургюл си е вкъщи, в село Крепча, любимото и занимание е да играе блиц-шах с човека, който я е запалил по този спорт – нейния баща.

От пет години Илхан Салимов няма победа над дъщеря си.

Челната позиция в световната ранглиста за жени на Нургюл ще трябва да бъде защитена още този април. Тогава й предстои Европейско първенство за жени, а в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!