Защо ГЕРБавите се отказаха от данъчната амнистия за мюфтийството

Според лидерът на червените Корнелия Нинова хората на Бойко се извъртяха за данъчната амнистия за мюфтийството, защото са се уплашили

ГЕРБ обявиха намерението си за промяна в Закона за вероизповеданията – да не се опрощават, а да се разсрочат задълженията на мюфтийството към държавата. За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, за да се спаси правителството, обяви Корнелия Нинова на брифинг.
„Ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой да не разбере. Предложиха промяната не защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората“, сподели тя във Фейсбук.
Новото предложение е старото, но в друга, по-завоалирана форма, добави тя.
„Искам да припомня малко факти. През декември 2018 г. този въпрос го обсъждахме и гласувахме в парламента. Тогава бяхме против – и гласувахме, и говорихме против. Някой в държавата да разбра, че има проблем?“, попита лидерът на червените.
„Сега БСП е извън парламента. Миналия вторник ние първи заявихме какъв е проблемът и вече осми ден се коментира. Къде БСП е по-силна – в парламента, в цялото, общото, в говорилнята, където никой не чува нашата различна позиция, или извън парламента, когато поставя същия въпрос, по същия начин и виждате каква е реакцията?“, добави тя.
„След като БСП постави така нещата миналия вторник и хората реагираха, се започна с гигантската манипулация. Това било въпрос на национална сигурност. Борисов припомни личното си участие във Възродителния процес. Мюфтийството заговори за Косово. Ако не се опростят дълговете- ще се радикализира обществото, БСП създава етническо напрежение“, припомни депутатката.
„Питам ги сега – като отмениха опрощаването, има ли опасност за националната сигурност, радикализираме ли се, ще имаме ли Възродителен процес? Изведнъж този въпрос в устата на Цветанов вчера стана правен казус. Изводът – плашат ви, хора!“, коментира тя.

„И не, защото има етническо напрежение и не, защото политиците употребяваме темата, а защото с вашите пари, чрез вашите страхове, които ви всяват, си плащат на ДПС оставането на власт. И сега отново ви манипулират, че са ви чули гласа. Не, не са чули гласа, а просто се уплашиха от вас“, добави Нинова.
„Имайте самочувствие и смелост, че от вас зависят нещата. Можете да промените не само едно решение на правителството. Можете да промените модела на управление и цялостния модел на прехода, ако си повярвате, че силата е у вас“, подчерта тя.
„Защо смятаме, че новото предложение е завоалираното старо? Спира принудителното изпълнение за тези задължения, държавата няма да си ги търси да ги събира. Разсрочва задълженията, но никой не казва за колко време, при какви условия. Едно разсрочване за 50 години, например, е скрито опрощаване“, коментира червеният лидер.
„Искаме ясните условия, при които се разсрочват тези задължения. Министърът на финансите да излезе и да ги обяви. Не само, че до ден днешен шикалкавят и не казват колко са, но сега манипулират обществото и хвърлят прах в очите на хората, че проблемът е решен. Ще ни представят ли график за разсрочване на плащанията на общинските болници, за да не фалират?“, попита тя.
„Ще има ли график за разсрочване на задълженията на български граждани, които дължат пари на „Топлофикация“, мобилни оператори или ЧСИ ще ги напълзят веднага и ще ги нападнат да си събират парите не с лихвите, а с десет пъти отгоре? Според нас сделката продължава“, коментира Нинова.
„Гарантирам ви, че това предложение на ГЕРБ ще бъде одобрено единодушно от ОП и ДПС. Просто, защото така е договорено. Уж нова сделка, но тя е старата под различна форма. Замазват очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП“, добави тя.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!