И Турски поток май пропада

 Газпром не ще Балкан, а обвързването с газовия хъб бе условие Европейската комисия да подкрепи проекта. Турски поток май пропада

Турски поток е на път да пропадне.
Сериозна метаморфоза претърпя буквално за часове официалната руска позиция по отношение на газовия пренос в т.ч. и към България, съобщава бТВ.
След като премиерът Дмитрий Медведев обяви в София, че очакваните преди визитата му новини за „Турски поток” през България ще дойдат само след гаранции от Брюксел, отново в рамките на посещението се разбра, че в Москва са против фундамента на проекта.
„Газпром” не участва в проекта за хъб „Балкан”, тъй като всичките ни ресурси са дългосрочно договорени”, обяви шефът на руския газов монополист Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Това означава, че компанията планира да доставя синьото гориво директно на крайните клиенти в Централна и Източна Европа, а не да използва лансираната от правителството платформа за търговия.
В същото време обвързването на „Турски поток” с газовия хъб (а не просто обикновен транзит) беше условие Европейската комисия да подкрепи проекта. Ресорният еврокомисар Марош Шефкович категорично подчерта в интервю за „ЕЮобзървър”, че вижда газопровода по-скоро като „политически инструмент”.
Междувременно, в интервю за изданието „Люксембургер Ворт” преди визитата си в херцогството Дмитрий Медведев обяви, че строежът на „Турски поток” и „Северен поток 2” не означава, че Москва се отказва от съществуващата инфраструктура в Украйна.
„Ние не се отказваме от действащите тръбопроводи. Нито „Северен поток 2”, нито „Турски поток” не предполагат подобно решение по отношение на Украйна или другите страни”, подчертава премиерът. РИА Новости припомня, че Москва и Киев трябва да решат при какви условия да продължи транзитът през Украйна след 2019 г. И двете страни твърдят, че е нужно предоговаряне.
През Украйна минава инфраструктура, която стига до Австрия, Словакия, Унгария, която пък има връзка със Сърбия – все потенциални потребители на газ от разширението на „Турски поток”, от което България очаква транзитни такси.
Днес в „Здравей, България“ по Нова телевизия пък каза, че ще трябва да строим за своя сметка липсващата инфраструктура по трасето за „Турски поток”, което е от 484 км. Тя прогнозира, че до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията в проекта, но без да отчита факта, че страните от централна Европа ще продължат да вземат газ от тръбопровода, който минава през Украйна. Това означава, че за страната ни проектът е изцяло губещ и няма никакъв смисъл да се влагат около 3 млрд. лева, тъй като тези средства никога няма да се възвърнат. България обаче ще загуби и транзитните такси, които получаваше за доставката на синьо гориво за Турция. Вместо това ще плащаме скъпо на комшиите за доставката на руски газ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!