Природозащитник обвини кмета на Созопол Рейзи, че излъгал за Алепу

Рейзи беше категоричен, че край плажа няма да се строи, но не се чувстваме излъгани, а омерзени, каза Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците

Когато протестирахме срещу затварянето на пътя край плаж Алепу зададохме на кмета на Созопол Панайот Рейзи конкретен въпрос. Питахме го дали ще се строи там и той бе абсолютно категоричен, че няма, но ние не сме толкова наивни. Това каза пред камерата на бТВ д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците.
Той сподели, че още тогава се опасявал, че ще се стигне до застрояването на плажа Алепу. Той е едно от последните диви места по Черноморието и макар да попада в защитена зона, строителството продължава.
„Още тогава знаехме какво ще последва. Затова не се чувстваме излъгани, но сме омерзени от това, че в очите на хората представител на държавата постъпва по този начин. За нас това е по-сериозно отколкото самия строеж, защото е рушене на държавността, а то води до хаос. Дано държавата да влезе в ролята си и да постави нещата в ред! За нас този обект е началото на пробива към изграждането на останалите комплекси в района“, заяви д-р Янков.
Той съобщи, че заради строителството в района е унищожено местообитанието на два вита птици – на обикновения пчелояд и на дъждосвиреца. Те гнездели от 1 март в местността, която уж е в зона Натура 2000, комплекс „Ропотамо”, но ревът на машините прогонвал птиците.
„Тук имаше колония. Вече я няма“, коментира природозащитникът.

През 2005 г. Община Созопол се включва в дружество „Алепу Вилидж“, като апортира в капитала на фирмата 29 дка изоставени ниви на брега на морето, установи журналистическо разследване на бТВ.
Земите са оценени на 1 225 200 лева или по 42 лева излиза квадратния метър. Три години по-късно кметът Рейзи предлага общината да продаде участието си в дружеството на останалите акционери. Земята е оценена на 2 173 960 лева, т.е. по 75 лева за квадратен метър. Сменено е предназначението от ниви на урбанизирана територия.
През януари проверка установи, че едновременно с укрепване на свлачището е започнало и строителство на курортно селище.
След сигнала, че се строи и през почивните дни, работниците бяха пуснати в почивка. Рано сутринта и последният камион напусна обекта.