Проверяват пак плаж Алепу, строежите нямат спиране

Край защитена местност Алепу е одобрено изграждането на два нови курортни комплекса, но първо трябва да бъде укрепен брегът

Началникът на РДНСК -Югоизточен район – Бургас инж. Милен Ненчев ще извърши проверка на сигнали за извършване на строителна дейност в местността Алепу край Созопол, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
От ведомството напомнят, че още след първите сигнали за нарушения в края на януари, началникът на ДНСК арх. Иван Несторов е извършил спешни проверки на терен, съобщава бТВ.
С писмо от януари 2017 г. за местността „Алепу“ МРРБ е дало предварително съгласие за извършване на геозащитни мерки и дейности (укрепителни и/или отводнителни мероприятия) на регистрирано през 2009 г. активно свлачище.
На площ от 20 декара край защитена местност „Блатото Алепу“ през 2017 година е одобрено изграждането на два нови курортни комплекса. Според указанията на строителната дирекция обаче първо трябва да бъде укрепен брегът и едва след това да се строи.
Целта на проверката е да установи дали се извършва само укрепване на свлачището или продължава и строителството на ваканционен комплекс. Такава проверка имаше и преди месец, но тогава експертите не откриха нарушения.
От фирмата инвеститор твърдят, че изграждат единствено подпорни стени и че без строителна конструкция свлачището не може да бъде спряно. Свличането на брега застрашава пречиствателната станция на близкия ваканционен комплекс, опасен бил и самият път до него.
От днес строителството на обекта е временно спряно, с решение на инвеститора.
„Не може без бетон, не може без арматура, не може без кофраж, не може без кранове, не може без бетон-помпи, иначе не става… Как ще укрепим, ако нямаме една здрава строителна конструкция, която трябва да спре земния натиск, който е това свлачище – никакъв друг начин няма!”, твърди Йордан Гергов – ръководител на обекта.
Според него, ако не се направим тази конструкция, свлачището ще продължи да работи и като срутище и ще става опасно за хората.
От главния архитект на община Созопол е издадено разрешение за строеж № 100/10.09.2018 г. за „Курортен комплекс Алепу вилидж“, етапно строителство – Първи етап – „Укрепване на свлачище“ и Втори етап – три вилни сгради, находящи се в м. „Алепу“, землище на гр. Созопол, съобщава Нова телевизия.
С оглед установените нарушения и пропуски при издадените разрешения и строителните книжа на строежа, с писмо от 05.02.2019 г. на началника на РДНСК -Бургас, са дадени предписания на кмета и на главния архитект на община Созопол издаденото разрешение за строеж да се коригира, с цел разграничаване на етапността на брегоукрепването и строителството на вили.
При проверките стана ясно, че строителните работи са засегнали неправомерно част от плажа. Изсипана е била пръст върху 500 квадратни метра от пясъка, която трябваше да бъде отстранена.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!