Райзи няма да е единственият ГЕРБерски кмет с обвинение

Прокуратурата ще привлече още обвиняеми по делата за присвояване на средства от кметовете на Созопол и на Златица Панайот Рейзи и Магдалена Иванова

Рейзи вероятно няма да е единственият ГЕРБерски кмет с обвинение. Ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова каза пред камерата на Нова телевизия, че ще бъдат привлечени още обвиняеми по делата за присвояване на средства от кметовете на Созопол и на Златица. По думите на прокурор Емилия Русинова в морския град е установена връзка между хората, на които са били приведени общо близо 2 млн. лева и кметът Панайот Рейзи.
Платени са средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Парите им са приведени, макар да е написано името на фирмата в платежните нареждания.
„Парите са преведени за извършени ремонтни дейности, които в хода на разследването е установено, че или не са извършени, в случая с община Златица, или са заплатени за дейности, които вече са били извършени. В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми“, заяви Русинова в „Здравей, България“.
„Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания. В този случай парите са изтеглени на каса от социално слабо лице”, прокурорката.
Тя посочи още, че проследяването на средствата стига до края. „В хода на разследването се полагат усилия да се съберат всички възможни доказателства. Едно от основните неща е да се установи връзката между обвиняемите и тези фирми. Считаме, че и в двата случая е установена такава връзка“, заяви ръководителят на Софийска градска прокуратура.
По думите й и в двата случая не става въпрос за никаква политическа връзка. „Няма нищо общо с наближаващите избори. Това са тежки дела, по които са извършени множество процесуалноследствени действия и много тежки експертизи. След приключването на тези експертизи се достига до обвинения. Това се случва и към настоящия момент”, каза още тя.
Според политолога Първан Симеонов обвиненията срещу кметът на Созопол нямат нещо общо с политическа кампания.
„Вероятно тези действия на прокуратурата ще се харесат на обществото. Аз не виждам и някакъв ясен цвят на въпросните кметове. В единия случай цветът на кмета не е много ясен след всички тези години. Може би се числи към управляващите. В другия случай – имаме кмет на опозицията”, добави той.
Атанас Русев от Център за изследване на демокрацията пък заяви, че местната власт е подложена много по-силно и по-директно на корупционен натиск.
„Голяма част от тези общински съветници са представители на местния бизнес. Когато се приемаше новия Антикорупционен закон, се оказа, че ако влязат в сила клаузите за конфликт на интереси, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни отношения с общината. В малките населени места обвързаността е много по-голяма”, заяви Русев.
Корумпирани обаче не са само старейшините и някои кметове. Очаквано беше обаче синята лампа да светне и бушоните да гръмнат. Покрай изборите и други кметове вероятно ще станат клиенти на Цацаратурата.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!