Скандал в Европейския парламент: Трима българи прецакаха превозвачите

Два гласа не стигнаха, за да се спрат промените в Пакет „Мобилност“, трима депутати от България не влязоха в залата, а Бареков изкара превозвачите олигарси

Трима българи прецакаха превозвачите, като не влязоха в залата, за да спрат скандалните поправки в Пакет „Мобилност“.
Планът на Макрон ще бъде гласуван в сряда, съобщава бТВ, а днес само 2 гласа не достигнаха на лагера на противниците на промените.
Трима български евродепутати не са били в пленарна зала в момента на вота – един от ЕНП, един от либералите и третият – от консерваторите. Това са Светослав Малинов, Николай Бареков и Нежми Али.
Лагерът на България и останалите противници на пакета „Мобилност” имаха своите шансове, защото днес в пленарна зала отсъстваха много от евродепутатите от Франция, големият защитник на пакета. Далеч по-малко са шансовете ни този текст да бъде отхвърлен в сряда.
В сряда в ранния следобед по време на вота пред сградата на Европарламента ще има протестна акция на превозвачи от България и останалите страни, противници на пакета „Мобилност”.
Понеже умни журналисти ме питат: Натисна ли копчето и как го натисна, отговарям, че днес не участвах в гласуването ЗА бизнеса на транспортните олигарси и по този начин ПОДКРЕПЯМ по -добри условия за труд и по-високи доходи за българските работници. Това сподели във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.
„Аз съм против робските условия на труд за българските шофьори на тежкотоварни камиони. Още преди години пръв от българите алармирах с позиция в пленарната зала на ЕП транспортните босове да подобрят условията на труд и заплащането на своите наемни работници. Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд. Нека лобистите на транспортните олигарси, които финансират укриващия се в САЩ издирван от медиите политик, сега се поставят на мястото на един обикновен български шофьор на ТИР“, коментира Бареков.
„Нека големите “патриоти” Джамбазки, Новаков и ДПС прекарат 2 месеца по пътищата на Европа и да спят в “суперлуксозните” кабини по бензиностанциите. Да задоволяват хигиенните си нужди по 70-80 дни нонстоп по тоалетните на безиностанциите редом с други турски, арабски и азиатски колеги, поставени при равни условия с българите и румънците“, добави той.
„Знам, че на Джамбазки ще му хареса, за другите – не съм особено сигурен. Едно е да спиш по депутатските кабинети в Брюксел и Страсбург, за да пестиш по 300 евро режийни на ден като евродепутат, друго е да живееш като скот в кабината, за да храниш децата си. Не съм на страната на лобистите и на олигарсите, на страната на хората на наемния труд съм“, подчерта Бареков.
„Нека евродепутатите от ГЕРБ, Джамбазки (ББЦ) – ужким патриот, ДПС и БСП обяснят на гражданите защо не защитават българските работници, които гласуват и за тях с надеждата да се борим за тяхното достойнство в Брюксел. Особено – искам отговор от четиримата от БСП начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев, които днес пак гласуваха срещу хората на наемния труд и ЗА едрия бизнес“, коментира евродепутатът.