Шампиони сме по смъртност с ЕС заради мръсния въздух

Според Световната здравна организация 15 000 българи умират преждевременно заради мръсния въздух. България е на челно място в Европейския съюз по смъртност

Шампиони сме по смъртност с ЕС заради мръсния въздух. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация.
България е на челно място в Европейския съюз по смъртност заради замърсения въздух, съобщава бТВ. Един от основните замърсители остават автомобилите, твърдят от Световната здравна организация.
60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители.
В световен мащаб заради него живота си губят 7 милиона души, като най-голям дял се пада на сърдечните заболявания, пневнониите и инсултите.
По европейски стандарт нивата на фини прахови частици не бива да надвишават 25 микрограма на кубичен метър. Здравните препоръки обаче показват, че безопасни са до 10 микрограма.
Над 400 хиляди българи страдат от астма. Вече 18 години Кина Асенова е една от тях.
„Посред нощ се събудих от силен задух и не можех да дишам. Това е убийството за хората, страдащи от белодробни заболявания – мръсният въздух“, спомня си Кина.
В града пристъпите зачестяват, затова тя се стреми да е повече сред природата.
„Това е кошмарно заболяване, всеки човек, който е астматик, знае, че без въздух не може да се живее, както рибата не може без вода“, обяснява жената.
Тя създава фондация за страдащи от заболяването. По нейни данни само в ямболско близо 60 000 има астма. И все повече деца се раждат с нея.
По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизтан, Таджикистан и Грузия.
„В Западна Европа, особено в Скандинавските страни, проблемът не съществува”, заяви доц. д-р. Михаил Околойски от СЗО.
Според Световната здравна организация 15 000 българи умират преждевременно заради мръсния въздух. Той вреди на всички системи в тялото, казват специалистите.
Каква точно зависимост има между дните със смог и животозастрашаващите състояния – тепърва у нас започват проучванията.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!