Скъпотия в Слънчев бряг и в Поморие, цените стигат до 360 лева за хотел

Цените за хотел ще растат, прогнозират хотелиери. Очаква се рекордна скъпотия в Слънчев бряг и в Поморие. Цената за стая започва от 200 лева на вечер и стига до 360 лева

Цените за хотел през това лято ще са рекордно високи. Очаква се в пика на лятото туристите да плащат до 360 лева за хотелска стая.
В края на март много от нас вече се замислят за лятната си почивка – България или чужбина да изберем, море или планина и колко ще ни струва ваканцията. В същото време хотелиерите по Черноморието очакват труден сезон и затова опасенията са, че цените ще растат, съобщава bTV.
По-малко записани туристи към момента има основно в Слънчев бряг и съседните курорти. За да компенсират липсата им, хотелиери масово удължават ранните записвания до края на април, дори май.
Популярни стават записванията в последния момент, особено сред младите хора, които често резервират почивка в началото на седмицата за края й. Така все по-често правят и българите, на които всички разчитат това лято.
В един от хотелските комплекси в Поморие са вдигнали цените за лятото с 15%. Апартамент със закуска започва от 200 лева на вечер и стига до 360 лева в пика на лятото. Въпреки това има туристи – основно руснаци.
С не толкова добри прогнози за лятото са в Слънчев бряг, Равда и Несебър. Там са вдигнали цените минимално. Така двойна стая през юни е между 120 и 160 лева, а през юли и август – 200-250 лева. Липсата на туристи обаче ще ги накара да направят допълнителни отстъпки, признават хотелиери.
Основно български туристи вече са направили резервации в комплекс Нестинарка край Царево. Цените скачат с 5% всяка година и това лято студио излиза между 160 и 180 лева на вечер. В най-южната морска община дори се хвалят с ръст от 7%
„Цените са в много голям диапазон и има значение дали ще почиваме през юни, август или септември. Затова говорим за три сезона – нисък, среден и висок. Всеки може да си избере. В последно време забелязваме, че българите все по-често пътуват през уикенда, с по-малък престой“, коментира в „Тази събота“ по bTV Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.