Келешка вълна от русофобия ни залива на Трети март. Застрашена ли е България от затриване?

Парвенюшката вълна от русофоби на Трети март не е комплимент за нас, комплексарщина е. Това каза историкът проф. Андрей Пантев. Според него България не е застрашена

Вълна от русофоби ни залива, но България не е застрашена. Това каза в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR историкът проф. Андрей Пантев.

На 3 март избухва една парвенюшка, комична почти келешка вълна от русофоби.
Русофобия и русофилия в такава степен, както в България не е комплимент за нашата етническа характеристика, заяви професорът.
Той посочи, че към руснаците трябва да имаме признателност, не раболепие, не тарикатлък. Водещи при днешните политици са единствено интересът и парите. Нима Ботев и Левски са правили всичко за интерес, попита историкът.
„Загубихме надеждата, че можем да бъдем обединение в една по-голяма държава, защото етническите реалности в източните Балкани явно свидетелстват за силна доминация по обем и брой на българите, но тук виждаме една трагическа предпоставка в нашия исторически път през модерното време“, добави той.
„За да бъде обединена в своите етнически естествени граници, България трябва да доминира като територия в тази част на Балканите, а това вече е невъзможно дотолкова, доколкото другите съседи имаха 60 години аванс като държавност. Ние последни се освобождаваме и това носи траен знак анулация на тези големи надежди, които се развяваха като знаме над нас на 3 март“, коментира професорът.
„Винаги служенето на чужди сили или личности е покривано под воала на понятието защита на националните интереси. Това е парадоксално“, добави той.
„Политиците говорят, че щели да защитават националните интереси, а това означава, че някой ни напада. Никой не ни заплашва, освен самите ние. Държава и семейство се развалят отвътре, а не отвън“, подчерта историкът.
„Нашите опълченци, въстаници и бунтовници са загивали, без да произнасят противната фраза „Да живее българският национален интерес!“. Те са се жертвали за българите и за България, защото героизмът се отнася към идеал, идея, мечта, а не да имаме повече енергийни източници“, коментира той.
„Една вулгарна идея се налага, че в политиката имало само интерес. Ботев и Левски за интерес ли са загинали? Единият герой е слязъл в Козлодуй, за да има ядрена централа там ли или какво?“, попита професорът.
Според него речникът на политиците е толкова банален и ужасно скучен.
„Там, където е родена демокрацията, има свирепи протести – жълтите жилетки са на улицата, а ние сме загубили своята воля за облик. По-малки държави от нас са проявявали повече самостоятелност“, добави той.
„Идеята, че са ни освободили, е тягостна. Имам чувството, че понякога се срамуваме, че сме освободени от руснаците, но бяхме сложени в една особена ситуация на Балканите“, коментира историкът.
„Смешно е се говори за окупация. Какви са опълченците – слуги на окупаторите ли? Това е смешно!“, подчерта той.
„Когато идват турците на Балканите, единствено българските земи са изцяло хванати в ледената хватка на една чужда и враждебна власт. Това не е някаква особена злоба към българите, а през България минава пътят на нахлуването на османците към останалата част на Европа до Будапеща и Виена“, обясни проф. Пантев.
„Когато се отдръпват, този път става отбранителна линия. България е била житницата на Османската империя. Тук се съсредоточава най-зловещата сила на европейска Турция“, добави той.
„Колко Крепости от Видин до Никопол, от Белоградчик до Шумен, от Варна до София са се строели? В началото Австрия е враг на турците, а след това Русия. Това прави от една страна животът на българите по-лек, а от друга – изключва всякаква въстаническа, революционна и дори книжовна пропаганда“, коментира историкът.
„Ако можем да сравним османското нахлуване на Балканите със силата на един хладилник, който замразява балканската културно – историческа традиция, ние сме във фризера, т.е. сме най-замразени“, допълни той.
„Величието на онези, които честваме на Трети март, заедно с руските войни, е в това, че при тежки обстоятелства успяха да обърнат внимание на света, че тук на Балканите живее един народ, който е дал основата на славянската цивилизация, култура и писменост. Те не са си мислили, че ще гътнат триконтиненталната Османска империя с черешово топче“, коментира Пантев.
„Вулгарнистите на нашия речник, език и мислене днес е, че всичко е свързано с интереси, разбирам пари. Не, има едни исторически напластявания. Нашите опълченци не са отишли да се бият, защото са гладни и жадни. Константин Величков пише „турците нищо не ни правеха вече, но ние не можехме да ги търпим“. Това е емоцията – великата сила на човек, който не иска да е такъв“, добави той.
„Родината е като майката. Може и да не е най-хубавата, най-умната, дори и най-добрата, но тя е една. Затова България – велика или жалка, бедна или богата, победителка или победена, следва да бъде вечно обичана“, каза още проф. Пантев.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!