Апартаментгейт и около „стокиращата“ водачка на евролистата на ГЕРБ

Преди около 22 месеца сайтът „Биволъ“ разкри поредната далавера на управляващите, която е интересно допълнение към сегашната апартаментгейт …

Главен герой тук е братът на „стокиралата“ водачка на евролистата на ГЕРБ Мария Неделчева – Габриел Борис Неделчев, който бил „спестовник и къщовник“подобно на сестра си, която за 10 години „спестила“ от стокираното жилище под наем около 80 000 лева …

Имотният късмет явно гони по петите семейството на евродепутатката. Докато тя е ползвала години наред, само допреди месец евтино общинско жилище за 400 лв. на месец и за 7 години икономисала близо 80 000 лв, нейният брат Борис Неделчев /сега на 36 г./ е успял да се сдобие с голям апартамент в София. Той сключва изключително изгодна сделка с фирмата “Бигла 3”, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис.

“Комплекс “Дианабад Резидънс” на ул. “Пимен Зографски” в кв. “Дианабад” се намира на тихо, спокойно и същевременно комуникативно място с изградена инфраструктура, близо до училище, детска градина, метростанция и заобиколено с множество паркове.” – така собственикът на строителната фирма “Бигла 3” рекламира един от многобройните си проекти в елитния столичен квартал “Изток”. И в момента там се продават свободни апартаменти. Цените се движат средно около 1000 евро/м2.

За да купите прилично жилище в подобен комплекс трябва да разполагате минимум с 50 хиляди евро. На подобни пазарни цени и “Бигла 3” продава готовите си апартаменти. Борис Неделчев обаче купува през 2014 г. не жилище “до ключ”, а “право на строеж” за апартамент от 82 кв.м. Декларираната цена е 39 000 лв или 237 евро на кв.м. Още на следващата 2015 г. Неделчев заменя апартамента за по-голям – 96,94 кв. м., за което брои на “Бигла 3” 32 000 лв. На 19.09.2016 замяната е конкретизирана с нотариален акт, в който не е деклариран допълнителен материален интерес. Така по документи апартаментът е струвал на Неделчев почти символично 71 000 лв. Цена далеч под минималната граница на всякакъв пазарен механизъм.

След още една година – в края на 2016 г. – новодомците Борис Неделчев и съпругата му продават същия този апартамент за 180 000 лв. Бинго! Неделчеви излизат от скоростните имотни врътки с над 100 000 лв. чиста печалба.

 

Тук трябва да се отбележи, че единственото право на строеж в тази сграда, което е дал строителят “Бигла 3”, е на брата на Мария Габриел. Всички други апартаменти са продадени “до ключ” на цени, които отговарят на пазарните. Също така в имотния регистър няма вписани ипотечни кредити на името на брата и снахата на евродепутатката. За правото на строеж, а впоследствие за изгодната заменка е платено кеш.

Трудно е да се намери логично обяснение защо “Бигла 3” прави такъв огромен финансов жест към това семейство. Но съществува един твърде интересен факт от имотната партида на “Бигла 3“, който заостри нашето внимание.

Пак Софийски имоти…

Фирмата е имала вземане-даване и със Столична община, която както знаем е управлявана неотменимо от ГЕРБ в последните 12 г. и по същото време предоставя евтин апартамент от собствения си фонд на самата Мария Габриел.

През 2013 г. “Бигла 3” и лицето Боян Боянов купуват от Софийска община придаваеми части от терени с обща площ от 514 кв.м. Общинските терени явно са попаднали в списъка на продаваемите след промяна на регулационния план и са дооформили терените в “Дианабад”, на които “Бигла 3” е построила цял квартал, включително и сградата с апартаментите на Неделчев.

Няма информация за продажната цена, но съдейки по таксата вписване от 332 лв. (0,1 % от материалния интерес) става дума за 165 000 евро. Това е близо три пъти по-евтино от средната цена за такива имоти в момента, а през 2013 подобни парцели са се продавали на главозамайващи цени от над милион евро, сочи статистиката на сайта imot.bg.

Потърсихме за информация фирмата, която е една от големите в бранша. Попитахме кой може да ни информира за конкретната сделка с Неделчев от 2014 г. и секретарката ни даде телефона на търговския директор Иван Ангелов. Свързахме се с г-н Ангелов и го попитахме дали си спомня за този специален клиент Борис Неделчев, за отстъпеното право на строеж и дали той е платил за самия строеж на апартамента “до ключ”. Ангелов не можа да си спомни, но каза, че ако реши да ни даде информация ще ни потърси. Изпратихме му по СМС подробности за сделката, но до редакционното затваряне на статията не получихме обратна връзка. Не успяхме да открием за коментар брата на Мария Неделчева, нито съпругата му.

Коя е фирмата “Бигла 3”?

“Бигла 3” е собственост на Красимир Шалев, който стои и зад инвеститорската компания “Шалев инвестмънт груп“. Фирмата е от големите в бранша и през 2016 г. печели конкурса “Сграда на годината“.

Консорциум с участието на “Бигла 3” спечели през 2011 г. търга за основен ремонт на Националния музей за българското изобразително изкуство (бившия княжески дворец). Сумата е 2 399 106 лв. Възложените при Вежди Рашидов работи обаче са изпълнени некачествено, показва одит на Министерството на културата, публикуван от Биволъ.

От приложената експертиза разбираме, че изпълнителят и проектантът са ощетили държавата с некачествени ремонтни дейности, а строителният надзор ги е одобрил.

Самостоятелно или в различни консорциуми “Бигла 3” е спечелила обществени поръчки за повече от 13 милиона лв., показва справка в регистъра за обществени поръчки. Както е добре известно една от отличителните черти на управлението на ГЕРБ е, че “раздава” обществените поръчки изключително на клиентелистки и свързани с партийното ръководство фирми.

Ето как се развива апартаментната „европейска“ партия ГЕРБ в зависимости, далавери, корупция и печалби, които трудно могат да се нарекат законни …

И някой все пак ще гласува ли за тях ?!

Свободен автор по https://bivol.bg/nedelchev-bigla.html

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!