Погнаха и аверите на Рейзи, обвиниха ги в присвояване на 2 милиона лева

 Пред съда ще се изправят двама от аверите на Рейзи за присвояване на 2 милиона лева. Може да получат до 20 години лишаване от свобода

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на главния счетоводител в Община Созопол за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери. Тя ще отговаря за 34 отделни деяния в качеството си на длъжностно лице. Според прокуратурата главната счетоводителка се е сговорила предварително с другите извършители – кметът на община Созопол Панайот Рейзи и Венцислав П. Обвиняват я за присвояване на над 2 млн. лв.

Главната счетоводителка наредила сумата да бъде преведена от Община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, което няма нищо общо с фирмата изпълнител. За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села на територията на общината – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка М. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П. Повдигнато му е обвинение за присвояване в особено големи размери, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Мъжът ще носи наказателна отговорност за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. е присвоил повече от над 2 млн. лв. от Община Созопол. Венцислав П. е с мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество. Могат да получат и забрана зда заемат определени държавни или обществени длъжност и да упражняват определени професии.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!