Позицията на президента да свика КСНС по темата корупция е основателна

Позицията на президента да свика КСНС по темата корупция, дали ще е Радев или друг, аз я приемам за основателна. Това заяви по Нова тв Румен Миланов, бивш директор на НСО.

Според бившият директор на БОРКОР проф. Румен Миланов преди заседанието има няколко принципни въпроса. Първият бил, че КСНС няма да вземе преки решения по казусите. А другия важен момент е да се прецени дали съществуващата система за антикорупционно въздействие е ефективна. „Аз лично бих акцентирал на системата и подбора на хората”, коментира той.

 

„Темата жилища и имоти е от началото на демокрацията, мина през „Латинка“ на Луканов, мина през имотите на Бисеров, сараите на Доган, общо взето едно и също се повтарая през годините. Всъщност тази агенция би трябвало това да направи, което направиха двама журналисти или повече – реално какви са имотите и какви са реалните доходи на хората, и за това не се изисква огромен оперативен капацитет“, допълни експертът от Център за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

 

По думите на Безлов най-големият проблем на КПКОНПИ е в това, че тя се излъчва от парламентарното мнозинство: ,,Имаше преди време дискусия дали да се излъчва от парламента или от президента, но и в двата случая става дума за политически фигури, така че трудно може да се намери реалният баланс кой ще оценява. За мен най-големият проблем е да се намери консенсусна личност. Това е 30-годишен проблем, откакто си говорим за корупция“, добави Безлов.

 

,,Трудно мога да определя дневния ред на Консултативния съвет по национална сигурност или пък какви ще са резултатите, но тук стоят няколко основни въпроса. Самият съвет няма как да вземе преки решения по казусите. Друг важен момент е да се прецени дали съществуващата система за борба и противодействие на корупцията е ефективна и дали хората, които стоят там, са подходящите? В такива комисии трябва да работят най-вече доказани кадри“, допълни по темата и бившият началник на БОРКОР проф. Румен Миланов.

 

,,Вижте, нямаме само КПКОНПИ. Имаме прокуратура, имаме данъчна администрация, която също може да проследи разходи и доходи. Според мен разследването оттук-нататък за имотите трябва да бъде поето от прокуратурата и главния прокурор“, каза още Миланов.

кадър от Нова ТВ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!