Или България ще се справи с корупцията в някаква приемлива степен, или корупцията ще съсипе България окончателно

Nikolay Slatinski

„Алфа Рисърч“: Борисов минимизира щетите от имотния скандал.

Ами то не е нужно и нищо да прави – у нас е такова обществото късопаметно и способно да се лашка от един скандал към друг, че всяко чудо наистина е за три дни.

Иначе какво с имотния скандал?
Да не би имотните скандалисти да са с намалено имотно състояние?
Да не би компетентните служби – полицейски, специални, следователски, ревизиращи, данъчни, прокурорски, прокорупционни и т.н. да са направили някакви проверки?
Да не би спипаните в тези скандали да са се скрили от срам и да са изчезнали от политическата и управленска сцена?
Да не би някой да се извини, покая и обеща, че повече така няма да прави?

Не, не, не и не.
А как иначе, след като социологическите проучвания показват, че българското общество толерира корупцията:
– защото смята, че властта е именно затова, да се облагодетелстваш от корупцията;
– защото гледа на облагодетелствалите се от корупцията като късметлии – могли, облагодетелствали се;
– защото казва, че е против корупцията, докато искрено и лично не получи възможност да се възползва от нея;
– защото нито един политик и властник не е наказан от обществото ни заради корупция, напротив, – не само организира избори, но и ги печели, въпреки че корупцията е изписана на челото му.

Корупцията у нас не е security problem, т.е. не е проблем, свързан със сигурността. Корупцията у нас е securitized
problem, секюритизирал се проблем, т.е. дълбоко и злокачествено поразил обществото проблем, проблем, който не може да бъде преодолян без огромно напрежение, стресова мобилизация и структурни трансформации.
Секюритизиралият се проблем излиза извън рамките на стандартната политическа процедура за вземане на решения, за осъществяване на нужните мерки и отделяне на необходимите ресурси, т.е. излиза извън рамките на нормалната политика на сигурност (свързана с нормалните ситуации и състояния) и преминава в сферата на извънредната политика на секюритизация (свързана с извънредните ситуации и състояния). .

Или казано по-накратко, секюритизиралия се проблем, какъвто е у нас корупцията, е социално онкологично заболяване в много напреднала фаза и трябва да се действа срещу него безпощадно, агресивно, радикално, хирургически. Но как да стане това, след като обществото избира за лечители именно онези, които засилват метастазите на заболяването?
Не знам, наистина не знам как това да стане. Единственото, което знам е, че въпросът е или-или, т.е. или България ще се справи с корупцията в някаква приемлива степен, или корупцията ще съсипе България окончателно.

Фейсбук