Пеевски аут от евроизборите? БОЕЦ внесе сигнал в ЦИК!

БОЕЦ внесе сигнал в ЦИК с вх. № ЕП-23-39/29.04.2019 г.  срещу включеният в листата на ДПС за предстоящите избори за  европейския парламент и настоящ депутат Делян Славчев Пеевски. БОЕЦ сезираме ЦИК, че Пеевски не отговаря на условията за регистрация и участие в изборите, като не изпълнява условията на чл. 351 ал 1. от Изборния Кодекс, а именно:

Право да бъдат избирани

Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.
БОЕЦ считеме, че Пеевски не е живял в страната, или друга държава членка на ЕС през последните шест месеца.
Прилагаме пълният текст на сигнала:

ДО : ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ: гр. София 1169, пл.   „Княз Александър I“ № 1,                            e-mail: cik@cik.bg

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание  Чл. 57 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

       В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за основателни съмнения за неправомерна регистрация за участие в изборите за членове на Европейският парламент насрочени за 26.05.2019г. на лицето Делян Славчев Пеевски, вписан в листата на ПП „Движение за права и свободи”.  БОЕЦ изразяваме своите съмнения, че Делян Славчев Пеевски не отговаря на изискването на Изборният кодекс – чл. 351, а именно:

Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

БОЕЦ считаме, че г-н Пеевски не е живял в страната, или в друга държава – членка на Европейския съюз през последните шест месеца според изискванията на закона.

Аргументите ни за това са следните:

  1. През последните шест месеца в качеството му на депутата от 44-то  Народното събрание на Република България, г-н Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на парламента.
  2. На 18.04.2016г. премиера Бойко Методиев Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. Прилагаме линк към видеото:

https://www.vbox7.com/play:be224855fb

  1. На 01.09.2017г. БОЕЦ номирахме г-н Пеевски за лице на България по време на българското европредседателство, като го потърсихме в Парламента, но се оказа, че не е на работа и никой не знае къде е. Прилагаме линк:

https://www.mediapool.bg/peevski-predlozhen-za-litse-na-bulgaria-za-evropredsedatelstvoto-news268750.html

 

  1. На 14.09.2017г. БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски на обществено известният му адрес в х-л „Берлин” в София и се оказа, че той не живее там и никой не знае къде е. Прилагаме линк към видеото:

https://www.facebook.com/watch/?v=839358116232506

  1. На 21.12.2017г. БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски и в централата на ДПС, където бяхме информирани, ч е не знаят къде живее и къде се намира депутата Пеевски. Прилагаме линк към видеото:

https://www.facebook.com/watch/?v=839358116232506

  1. През 2018г. БОЕЦ , като неправителствена организация, след неуспешните ни опити да се срещнем с г-н Пеевски организирахме национална кампания „Издирваме Пеевски” , като целта ни бе , в качеството ни на български граждани да се срещнем с него, като български депутат и да му предадем няколко сигнала за корупция в прокуратурата и да  му зададем няколко въпроса за участието му в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, за фалита на КТБ, фалита на „Булгартабак” и за неговото имотно състояние и произхода на средствата му  свързано с това, че в края на 2016г. от собственик на стар Опел, само за една година г-н Пеевски се превърна официално в мултимилионер, собственик на медии и активи за десетки милиони. В рамките на нашата кампания и усилия от началото на 2018г. до 25.04.2019г. г-н Пеевски не беше открит от нас на територията на Република България.

Всички тези факти и обстоятелства пораждат основателни съмнения, че Делян Славчев Пеевски не е живял на територията на България, или на територията на друга страна членка на ЕС през последните шест месеца и не отговаря на законовите изисквания да участва, като кандидат в предстоящите избори за Европейски парламент.

      БОЕЦ изискваме от ЦИК да провери дали Делян Славчев Пеевски изпълнява условията на чл. 351.ал1. от Изборния кодекс, като изисква цялата необходима информация от Парламента, Министерството на външните работи, граничните служби, НСО и всички институции, които биха могли да съхраняват данни за пребиваването на Делян Славчев Пеевски в страната и чужбина. И в случай , че се установи, че той не е живял през последните шест месеца в България, или друга страна членка на ЕС според изискванията на закона, регистрацията му в листата на ДПС, като кандидат за европейския парламент на предстоящите избори на 26.05.2019г. да бъде заличена.

       БОЕЦ считаме, че изборите са основен демократичен инструмент и усилията на всички институции и неправителствени организации трябва да бъдат насочени към провеждането на честни и прозрачни избори, като е недопустимо в тях да участват кандидати, които не отговарят на законовите изисквания! Това би поставило под съмение законността на самите избори и би компрометирало вота на българските граждани. Защото не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати.

       БОЕЦ изискваме от ЦИК да бъдем уведомени на електронната поща на Сдружението – gdboec@abv.bg за резултатите от извършената проверка и взетите от Комисята решения по повод на настоящият сигнал. Поради високият и надделяващ обществен интерес към внесеният сигнал, БОЕЦ ще информираме незабавно медиите и обществото за вашите действия и отговори.

Дата: 29.04.2019г.  Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Утре и през следващите дни БОЕЦ ще внесем Заявления по ЗДОИ до Парламента, Министерството на външните работи, Гранична полиция, НСО и всички останали институции, които съхраняват данни за престоя на Пеевски в страната и чужбина.

Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация, като кандидат за евродепутат от листата на ДПС  да бъде заличена. А ако се окаже, че той все пак е живял в България през това време, дължи обяснение на нас, гражданите и негови заплатоплатци защо не ходи на работа в Парламента и не изпълнява своите задължения, като български депутат. И как ще изпълнява своите задължения, като депутат в Европейският парламент със заплата от десетки хиляди лева?

Продължаваме! Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина.

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

#ПеевскиАут

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”