Скалите край нос Червенка засипани заради водопровод?

Заради проекта бе затрупана инертни материали природна забележителност нос Червенка, забраниха изграждането на водопроводната система край Черноморец

Община Созопол спря изграждането на водопровод на брега на морето в Черноморец. Заради проекта беше затрупана природна забележителност. Засипаният терен не е защитена територия, но пък граничи със защитена местност нос Червенка, съобщава Нова телевизия. Затова оттук насетне Община Созопол и РДНСК- Бургас трябва да преценят дали да задължат инвеститора и собственик на терена да премахне от скалите насипаните инертни материали.
Дни след като камиони изсипаха тонове инертни материали върху скалите на брега на морето в Черноморец, възмущението на местните продължава. „Тъй като аз съм отраснал точно на тези скали, ходили сме за миди, ходили сме на плаж и въобще не е редно някой да посяга на природна забележителност и даденост, която не е негова”, смята Стефан Колчев от Черноморец.
Кметът Добри Добрев разбрал, че собствениците на терена имат издадено строително разрешение за изграждане на водопровод. „Тъй като пътят е изяден от водата се е налагало да се сложат инертни материали, за да могат да мина водопроводните тръби”, каза градоначалникът.
Зам.-кметът на Община Созопол Катя Стоянова заяви, че не може да каже коя е фирмата, която е получило разрешително. Още сутринта на място пристигнаха експерти на Регионалната екоинспекция, за да замерят терена и да установят дали територията попада в защитена местност. След проверка на границите на имота се установи, че частните терени не попадат в защитената местност, природна забележителност нос Червенка. „Но при извършването на тези дейности част от скалите са изсипани върху защитената местност, с която той граничи”, коментира директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.
Затова, след проверка на документацията община Созопол, ще сформира комисия с представители на ДНСК и РИОСВ, която да прецени съдбата на спрения обект.
„И оттам нататък ще взимаме каквито и да е решения за спиране, прекратяване, възстановяване или всичко онова, което е по закон на самото строителство”, заяви зам.-кметът на община Созопол Катя Стоянова.