Изборни туристи атакуват Китен

26 души напират за смяна по настоящ адрес. Против сме изборни туристи да ни решават съдбата, но закона го позволява, споделят жители на черноморския град

Изборни туристи атакуват Китен, а жители на черноморския град споделиха, че са против пришълци от Чирпан да им решават съдбата, макар че законът го позволява.
За засилена регистрация на “изборни туристи” алармира кметът на Китен Катя Вълчева. Пред камерата на Нова телевизия тя разкри, че някои от жителите на морския град й водят пришълци, които нямат нищо общо с Китен.
Напливът от желаещи да получат адресна регистрация бил в пъти повече от предишни години и според жителите на Китен интересът към черноморския град е свързан с предстоящите местни избори.
Още в края на миналата седмица кметът на Китен забелязала наплива от хора, които искат адресна регистрация. „Идват хора, които са непознати,не живеят в и се записват по настоящ адрес в Китен”, каза пък Дора Павлова – деловодител в кметство Китен.
В администрацията на общината направили справка за няколко години назад. Обикновено през април идвали по 1 до 3 –ма новорегистрирани. Тази година броят им вече е 26 човека. Това са хора, които нямат абсолютно никаква връзка с нашето населено място, обясни Катя Вълчева.
Тя разказва, как преди няколко дни е отказана адресна регистрация на двама жители на Чирпан заради липса на документи от собственичката на имота. От кметството им изпратили становище по официален път-в Чирпан.
„И в понеделник те идват. Във вторник им връщам отказ, а в сряда го получават лично, всеки един от тях, но в Чирпан. Нали уж се регистрират тука, ще живеят тука. Защо си получават два дни след това документи и писма там, в Чирпан. Това обаче не пречи на същата тази наша съгражданка след два дни да докара други двама човека”, добави Вълчева.
Жителите на Китен се обявиха против изборния туризъм. Туристическият сезон се очаква да започне най-рано след два месеца и затова негодуват срещу регистрацията на гласоподаватели по настоящ адрес.
„Еми те идват постоянно, с БМВ-та. Външни хора ще определят съдбата на Китен. Аз съм против това нещо, ама никой..закона позволява”, сподели Милен Лалов.