АпартаментГейт се изражда в дюниГейт?

Освен апартаменти, къщи за гости Шайката си има и дюни и затова министри нарушават закона, като не ги вкарат в кадастралните карти, коментира Атанас Русев

Управляващите нарушават законите, защото най-вероятно освен апартаменти, къщи за гости имат и пясъчни дюни, а и имоти на първа линия. Това каза пред камерата на бТВ Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал“.
Той изтъкна, че 3 272 дка дюни са станали частни през последните 15 години, а специализираните карти са приети преди 5 години.
„Тримата министри трябваше да ги вкарат в кадастралните карти и тези дюни да станат част от държавата. Частни интереси ги спират. Гнусно е, че държавата се подиграва с нас гражданите години наред. Държавните институции не спазват законите. Това се случва навсякъде по Черноморието“, коментира Русев.
Промени в Закона за Черноморското крайбрежие отново събуди страховете на любителите на дивото къмпингуване. Според тях, така ще се регламентира строенето върху дюни.
Един от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас „Корал“ е труднодостъпен за туристите. Те трябва или да минат през желязна бариера, или да прескочат ров. По цялото протежение на плажа е поставена мрежа с бодлива тел.
Испанската компания, придобила преди години терените зад плажа ги огради, за да ги опази от къмпингуващи. Природозащитници твърдят, че част от колчета са поставени върху дюни. Според тях, предлаганите законови промени няма да опазят дюните, дори ще ги унищожат.