БОЕЦ внесе сигнали до ВКП и КПКОНПИ срещу министър Порожанов за къщите за гости

БОЕЦ внесе сигнали до прокуратурата – ВКП (вх.№ PRB201901416610I/02.05.2019г.)  и КПКОНПИ срещу министър Румен Порожанов по повод скандала с къщите за гости и разкритията за злоупотреби за стотици милиони с европейски средства по ПРСР.

В сигнала е посочено:

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание : ЗАКОН

за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

относно

съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, конфликт на интереси, търговия с влияние, престъпление по служба, престъпно бездействие, неизпълнение на служебните задължения, престъпление срещу финансовите интереси на ЕС,  както и други престъпления от общ характер извършени от Румен Порожанов – министър на земеделието, храните и горите.

 

На 14.06.2016г. сайта за разследваща журналистика публикува материал озаглавен „Порожанов крие „къщи за тъщи” за над 114 милиона лева”. В това журналистическо разследване се представят факти за злоупотреби с европейски  средства от ПРСР, договаряни от ДФЗ. Злоупотребите с източване на европейските фондове са извършени чрез изграждане на къщи за гости по мерки 311 и 312 от ПРСР, като средствата не са усвоени по предназначение, а изградените къщи за гости се ползват, като лични жилища и вили. По това време шеф на ДФЗ, които имат контролни функции по тази порограма е Румен Порожанов, който  прикрива информация за изградените къщи, източените средства и извършените злоупотреби. В периода март 2011 – август 2013 г. и периода декември 2014 г. до 4 май 2017 г. Румен Порожанов е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. От 4 май 2017 г. вече е министър на земеделието.
Румен Порожанов като директор на Фонд Земеделие е отговорен за  Дирекция Наблюдение която осъществява координация и контрол на дейността на Разплащателната агенция както и върху Финансовите контрольори на програмите 311 и 312 и мярка 6.4.ПРСР отнасящи се  за къщи за гости.

Прилагаме линк към публикацията на Биволъ:

https://bivol.bg/kushti-za-tushti-114-mln.html

………………………………………………………………………………………………………

В резултат на тези разкрития прокуратурата нареди проверка на всички къщи за гости изградени по ПРСР. По информация на институциите към 30.04.2019г. са проверени 110 къщи за гости, като в почти половината от тях са установени нарушения, съставени са актове на над 10 милиона лева. Проверените до сега обекти са малка част от общият брой изградени с европейско финансиране къщи за гости. Това показва, че ДФЗ не са изпълнили своите задължения по контрол на тези проекти, а шеф на ДФЗ през основният период на изграждане на огромен брой от тези къщи за гости е Румен Порожанов.

БОЕЦ считаме, че със своите действия, като шеф на ДФЗ и най-вече чрез своето бездействие по упражняване на ефективен и пълноценен контрол върху реализирането на проектите по изграждане на къщи за гости по ПРСР, Румен Порожанов носи персонална отговорност за източването на европейски средства в особено големи размери. Заниженият контрол от страна на ДФЗ през пет годишният период на мониторинг на вече изградените къщи за гости също е показателен за неизпълнение на служебните задължения и престъпно бездействие на Румен Порожанов, като длъжностно лице – шеф на ДФЗ.

БОЕЦ изискваме от КПКОНПИ  да образува проверка срещу Румен Порожанов в хода на която да бъдат събрани всички факти, информация и данни с цел установяване на обективната истина за злоупотребата с европейски средства за изграждане на къщи за гости по ПРСР и отговорността на длъжностните лица – Румен Порожанов, Янаки Червеняков (бивш директор в ДФЗ , за който Биволъ разкриха, че има къща за гости на името на тъща му) и други неустановени лица. БОЕЦ изразяваме своите съмнения, че  същите лица – Румен Порожанов, Янаки Червеняков , Антоан Порожанов в сговор с други лица са изградили Организирана престъпна група за източване на европейски средства и  прикриване на тези престъпления. БОЕЦ изискваме да бъдем уведомени за предприетите от КПКОНПИ действия и за хода и резултатите от извършената проверка.

 

02.05.2019г.      Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Както е видно и от приложените в сигнала журналистически разследвания на Биволъ, злоупотребите с европейски средства при изграждането на къщите за гости е продължавало години, а по направените от тях разкрития още през 2016г. институциите не реагират! Тогава, както и сега главен прокурор е Цацаров, а премиер е Бойко Борисов. Същите днес демонстрират решителност в борбата с тези измами, но в продължение на години са си затваряли очите за тези измами, а Борисов дори повиши Порожанов и го назначи за министър. Абсолютно невъзможно е средства в такъв огромен размер да са източени без знанието и санкцията на Бойко Борисов, който управлява страната еднолично през последните десет години и който превърна източването и „усвояването“ на европейските средства в национален спорт за управляващата ни мафия. Реакцията на институциите е предизвикана след разразилият се скандал #АпартаментГейт и разктието на Биволъ за луксозната вила на зам. министъра на икономиката Аалександър Манолев построена с европейски пари. Одобрението на субсидията е по времето на Румен Порожанов , като шеф на ДФЗ. Той подаде оставка и беше обвинен в престъпление срещу финансовите интереси на ЕС. Разкритията предизвикаха и реакцията на Еропейската комисия, което и е основната причина Борисов и Цацаров изведнъж да прогледнат. 

БОЕЦ ще публикуваме пълният текст на сигналите и ще информираме обществото за отговорите и действията на институциите по казуса.

В сигнала са приложени статии от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ и е изготвен от Венелин Иванов и Георги Георгиев от БОЕЦ.

Продължаваме! Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. И винаги трябва да водим битките си до край!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

#ПорожановАут

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримириДДмите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!