Изабела Степанян от Бургас застрашена от депортиране

23-годишната дама от Бургас се опитва да получи български документи за самоличност. Не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера

Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се опитва да получи български документи за самоличност.
Имам акт за раждане, издаден в България, но не са ми вписали ЕГН, тъй като и двамата ми родители са арменци, сподели Изабела Степанян пред камерата на Нова телевизия. Тя е родена в морския град, но не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера, защото по документи е чужд гражданин. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на семейството си Армения. Страна, в която никога, никога не е била.
Изабела се ражда преди 23 години в Бургас. Година преди това – 1994 , семейството й идва в България и се установява в морския град.
„От това, че ми е издаден акт за раждане без ЕГН започва целия проблем, понеже след като не притежавам такова, нямам и самоличност в собствената си родина”, казва Изабела Степанян.
Въпреки че няма български документи Изабела завършва основно образование. За средно образование плаща по 900 евро на година. „Положила съм матури след 12 клас, но на практика нямам завършено средно образование, тъй като не мога да получа диплома. Имах огромно желание да продължа да уча и да се развивам в сферата на психологията, но за съжаление през годините родителите ми не успяват да ми извадят документи за пребиваване в страната”, разказва младата дама.
Тя не може да бъде наета и на постоянен трудов договор, заради липсата на документи и през годините работи само на граждански договор през летния сезон.
„При нея случаят е малко по-особен, тъй като чуждите граждани, на които през годините, до навършване на 18 години, родителите им не са успели да им издадат документи за пребиваване, след това попадат в една дупка, която е оставена от закона и не може да бъде приложена спрямо тях нито една точка за издаване на каквото и да е пребиваване, според Закона за чужденците в република България”, коментира юристът Свилен Киров.
Затова Изабела вече 5 години се опитва да получи документи за постоянно пребиваване в собствената си родина. „Но тъй като притежавам единствено арменски паспорт и не попадам в нито една графа в закона се страхувам, както аз, така и родителите ми, че ще поискат да ме депортират в Армения. Което според мен е абсурдно, тъй като аз никога не съм била там. През тези години не съм напускала страната и не познавам никого в Армения”, посочва още тя.
Вариантите за младата жена са няколко. „Или да се сключи брак, който естествено няма как нали, докато не намери естествено съпруг да сключи брак. Дали ще са инвестиции в търговски дружества. За жалост не попада и вече като член на семейството, да използва тази алтернатива, ако член на семейството има законно основание да пребивава, има издадени документи, тя да се ползва от тази преференция”, допълва Киров.
Юристи търсят съдействие от омбудсмана на Република България и народни представители, тъй като на практика, това не е първият подобен случай. Само преди месец в подобна ситуация изпадна и Давид от Несебър.А докато чака промени в закона Изабела не може нито да учи, нито да се развива
„Надявам се, най-накрая да започна да съществувам в собствената си родина. Да мога да бъда пълноценен гражданин. Да живея, да се развивам тук, да продължа образованието си, да мога да работя, работата, която аз искам,а не работата, която мога да си позволя да работя само”, споделя Изабела Степанян.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!