Пеевски и Карадайъ – аут от Българският парламент! БОЕЦ сезира ЦИК!

Сагата с Пеевски продължава! 

След едномесечна битка и усилия да открием депутата и кандидат за европейски депутат Делян Славчев Пеевски, успяхме да го накараме да се покаже и дори да позволи на няколко човека да го пипнат и да се снимат с него. БОЕЦ не можахме да го “пипнем“, но скоро и това ще се случи. Успяхме да го накараме и да отиде на работа, за първи път след повече от две години!

Вчера от първата му публична изява разбрахме от Пеевски и председателят на ДПС, Мустафа Карадайъ, че се отказват от своите места в ЕП и на тяхно място ще влязат следващите в листата им. Разбираме защо се отказват, но смятаме, че това се извършва по строго установена процедура и срокове и мястото за депозирането на техните откази според българското и европейско законодателство  е Европейският парламент, а не ЦИК. А междувременно, в качеството им на избрани за евродепутати те попадат е невъзможност да съвместяват това с депутатстването си в Българският парламент и следва незабавно да бъдат прекратени техните правомощият! Днес БОЕЦ сезира официално  и ЦИК за казуса, като очакваме тяхното решение с готовност да уведомим и  Европейският парламент и прокуратурата в случай, че ЦИК реши да удовлетвори желанието на Пеевски и Карадайъ.

Прилагаме текста на сигнала:

ДО : ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ: гр. София 1169, пл.   „Княз Александър I“ № 1,                            e-mail: cik@cik.bg

 

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание  Чл. 57 и Чл. 354 ал. 1 т. 6 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

      В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за изявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски – кандидати за ЕП от листата на ПП ДПС направени на 29.05.2019г. в Парламента на Република България пред национални медии, в които заявяват, че са избрани на изминалите на 26.05.2019г. избори за членове на Европейският парламент и се отказват в полза на следващите кандидати от листата на ДПС, като за това  уведомяват ЦИК.

      БОЕЦ считаме, че тези действия и направени заявления от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са провокация и опит за склоняване на членовете на ЦИК към неправомерни действия и решения.

       Правомощията на ЦИК във връзка с изборите за Европейски парламент са ясно разписани в Чл. 57 и Чл. 354 ал. 1 т. 6 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, а именно Обявява резултатите от изборите и издава удостоверения на избраните членове на Европейския парламент от Република България”! Много ясно и точно са разписани правомощията на ЦИК и в тях не се визира приемането на откази от избрани за депутати в ЕП. ЦИК има право само да обяви резултатите и да издаде удостоверения на избраните членове на Европейският парламент! ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Абсолютно недопустимо и в разрез с демокрация и българското законодателство е, ЦИК да издаде удостоверения на неизбрани кандидати по силата на отказа и желанието на други избрани вече кандидати. Това би представлявало подмяна на вота на избирателите и брутално опорочаване на изборите, както и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборите.

Г-н Пеевски и г-н Карадайъ по силата на Закона могат да депозират своите откази  САМО пред съответната институция за която са избрани , в случая Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче избраните за членове на европейският Парламент трябва да напуснат постовете си в националния парламент поради несъвместимост.

    Прилагаме  мнение на г-н Цветозар Томов – бивш член и говорител на ЦИК изразено по БНР и публикувано на сайта на Националното радио:

http://bnr.bg/post/101125493/cvetozar-tomov-interesno-e-kolko-sa-slugite-na-peevski-v-segashnata-cik

       Трайно установена европейска практика  при провеждане на избори за Европейски парламент е , избраните, които не желаят да заемат местата си в ЕП, трябва да подадат Заявление за отказ в установен срок пред Европейският парламент и чак след това ЦИК може да обяви имената на следващите в съответната листа, които да заемат техните места.

      БОЕЦ изискваме от ЦИК да спазват стриктно Изборният кодекс и българското и европейско законодателство, като не взимат незаконни решения за отказване на избрани членове на Европейският парламент и ги заменят с други.

       БОЕЦ изискваме от ЦИК и да уведомят незабавно Българският парламент за имената на всички български депутати избрани за членове на Европейският парламент, за да бъдат прекратени техните правомощия заради невъзможността по закон да съвместяват тези постове.

      БОЕЦ уведомяваме ЦИК, че при взимане на решение за удовлетворяване на желанието на г-н Пеевски и г-н Карадайъ да се откажат да бъдат депутати в Европейският парламент ще сезираме прокуратурата за престъпление по служба, изборно престъпление и фалшифициране на изборните резултати (състава на избраните за депутати в ЕП)  срещу тези членове на ЦИК, които подкрепят  решението, както и ще уведомим Европейският парламент за тази подмяна на вота и за нелегитимността, като депутати в ЕП на лицата, които ЦИК е обявила на мястото на Пеевски и Карадайъ.

Дата:30.05.2019г. Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

НЕЗАБАВНО ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ БЪЛГАРСНИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА ПЕЕВСКИ, КАРАДАЙЪ И ВСИЧКИ ИЗБРАНИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕП! ТАКЪВ Е ЗАКОНА! 

Продължаваме! ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията!

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина.

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрепете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафията и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com