Цацаратурата обслужвала Шайката

Прокуратурата обслужва Шайката, намека председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той не се тревожи, че премиерът сваля доверието си от него

Ако говорим за политизация на прокуратурата, от някои действия на прокуратурата, тя ясно показва, че обслужва управляващите. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на среща с президента Румен Радев.
Той се обяви за конституционни промени, които да ограничат правомощията на главния прокурор, съобщава БНР.
Срещата е част от консултациите, които започна държавният глава във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор.
Цацаров и Панов задочно сблъскаха позиции и за обема на правомощията на държавния обвинител. Шефът на Върховния касационен съд поиска те да бъдат ограничени. Според него сега главният прокурор има монопол на кого и за какво да повдигне обвинение, а липсата на контрол го прави „най-силната политическа личност в България“.
Исканията за оставката му заради критиките му към прокуратурата и ВСС той отклони с думите, че не е правене на политика, ако човек от системата говори за имитация на съдебна реформа. Панов даде да се разбере и че не се е впечатлил от думите на премиера, че сваля доверието си от него.
„Всеки човек в една демократична страна има право да се доверява на когото си поиска. Това е негова лична преценка“, заяви Лозан Панов.