За едни 7 млрд. евро и един Порожанов

За единицата мярка Порожанов-успял държавен чиновник от 27 години от кабинета Виденов през „Булгартабак“ до министър на земеделието …

Порожанов има дълъг стаж в държавната администрация. Започва като главен специалист в Министерство на финансите през 1992 г. В периода 1995-1996 г., по времето на Жан Виденов, е бил съветник в Министерския съвет. След това се връща във финансовото ведомство като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция „Финанси на реалния сектор“. По времето на НДСВ и ДПС през 2002 г. Pумен Порожанов е председател на надзорния съвет на „Булгартабак“. Порожанов е спряган за човек, близък до тогавашния финансов министър Милен Велчев.

От 2009 г. става главен секретар на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Порожанов представяше и българската страна в проекта „Бургас – Александруполис“, преди правителството да се откаже окончателно от него. През 2011 г. застава  начело на ДФ „Земеделие“. Той е третият ръководител на този пост в мандата на ГЕРБ след печално известната Калина Илиева и незадържалия се дълго неин наследник Светослав Симеонов. Тогава той влиза в институцията в критичен момент- заради огромното забавяне в договарянето на проекти и санкционирането на фермери по директните плащания. Заедно със земеделското министерство работи по идеите за преразпределение на парите в европрограмата за селските райони измежду различни мерки, както и прехвърлянето на средства към гаранционен фонд, които към онзи момент „спасяват“ от загуба евросредства. По време на управлението на фонда Порожанов става и жертва на жесток побой. Прибирайки се към дома си в кв. „Борово“ в края на 2011 г. той е нападнат от неизвестни лица, като впоследствие казва пред медиите, че най-вероятният мотив за това е икономически. МВР така и не хваща извършителите на престъплението. Подава оставка през август 2013 г. по лични причини. По времето на ГЕРБ Порожанов беше назначен и в надзора на Българската банка за развитие.

В периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки. На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.

На 14 май 2019 г. Румен Порожанов подава оставка като министър на земеделието, храните и горите.

Вижте видеото :

https://eurocom.bg/shows/video/chestno-kazano/10359