ИМОТНИЯТ РЕГИСТЪР, РЕГИСТРИТЕ НА ДФЗ И ОТВОРЕНИТЕ ДАННИ НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР СА НЕДОСТЪПНИ

Двата държавни сайта, от които може да се свали актуална информация за апартаментите на политиците и прословутите къщи за гости с евросубсидии са недостъпни този уикенд, показа проверка на Биволъ. Не работят Имотният регистър и сайтът на Държавен фонд “Земеделие”. Освен това са изчезнали и отворените данни на Търговския регистър.

В петък вечерта спря сайта на Имотния регистър. Официално спирането е заради “планирано обновяване на информационните системи”, което трябва да приключи в неделя до 18 ч.

Сайтът на Имотния регистър наистина е доста “възрастен” тъй като работи във версията си от 2007 г., но за сметка на това до момента с него не е имало значителни проблеми, за разлика от Търговския регистър. Биволъ разполага с копие от няколко десетки хиляди записа за имотни сделки, свързани с властимащи лица.

Отворените данни се затвориха

Вече няколко месеца не са налични и отворените данни от Търговския регистър, които по-рано се публикуваха на портала на правителството всеки 6 месеца. В новата версия на портала данните просто ги няма. В старата версия са достъпни старите данни, но обновления не е имало от юни миналата година. Това са данните, които Биволъ използва за безплатната си търсачка, в която се виждат също свързаните лица, обществените поръчки и еврофондовете, усвоени от фирмите. В събота спря и сайтът на Държавен фонд “Земеделие”, в който имаше макар и оскъдни, но официални данни за Програмата за развитие на селските райони, къщите за гости и друга информация за бенефициари на европейски селскостопански субсидии. От показваното съобщение може да се заключи, че става дума за технически проблем – запълване на диска на сървъра.

Биволъ разполага с копие от данните за Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. и за текущия период до 2020 г. В тези данни са включени и прословутите къщи за гости, за много от които стана ясно, че се ползват неправомерно от овластени лица.

https://bivol.bg/registries-shutdown.html?fbclid=IwAR0MH5wU31aZXvYiNTdOIJ9CW-GS-YahtAefHwiOINr9b6TaeZ93zS3GTg8