Сезонът започва с недостиг на спасители

Морските спасители бягат в съседни страни заради по-високите заплати и концесионерите се чудят как да отрият сезона. Отливът е голям, призна инструктор от БЧК

Сезонът по Черноморието започва с недостиг на спасители. В съседни страни предлагат много по-добри условия за работа и затова момчета, които наскоро са завършили курса на БЧК стягат куфарите за чужбина.
Пред камерата на Нова телевизия инструкторът от БЧК Васил Алексиев каза, че отливът е голям, а концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров сподели, че инвестира от няколко години в обучението на спасители.
Концесионерите на плажове използват нови възможности, за да задържат служителите си. В края на седмицата се очаква сериозен интерес към плажовете у нас заради предстоящите балове. Затова концесионерите от големите ивици ще пуснат обходни двойки спасители, за да гарантират безопасността на плажуващите.
Според Наредбите всички стопанисвани плажове у нас трябва да имат водни спасители от 1 юни до 15 септември. През зимата в Бургас БЧК е провел 4 курса, но въпреки това има недостиг на спасители.
„Отливът е голям, от гледна точка на това, че голяма част от тях излязоха в чужбина. Друга част се прехвърлиха на басейните, защото работата е по-малко”, заяви инструкторът от БЧК Васил Алексиев.
Голяма част от преминалите поредния курс за обучение за водни спасители са категорични, че ще работят на родното Черноморие, поне това лято. На плажа в Крайморие кипи усилена подготовка за първите гости. Концесионерът е готов и със задължителния брой спасители – 13. Разказва, че е намерил начин да ги задържи.
„Инвестирам в тяхното обучение от няколко години вече. С всеки индивидуално договарям някакъв бъдещ срок, в който да работим”, поясни концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.
Въпреки че Николай е осигурил сезона със спасители смята да помогне на много от желаещите да получат добра подготовка като водни спасители на море. В края на месеца заедно със БЧК организират първия обучителен курс на море.
„Целият курс ще се проведе тук и се надяваме по този начин така да развием едно добра практика и максимално ще доближим до реалните условия, които са за водно спасяване на море”, каза още той.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!