Карнобатлии стартираха подписка в подкрепа на Миню Стайков

Над 200 граждани на Карнобат оказаха морална подкрепа на Миню Стайков само за час

В Карнобат се съюдаде Инициативен комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие“, с 24 учредители, и стартира подписка в подкрепа на алкохолния бос и техен съгражданин Миню Стайков.

Както знам Стайков, се намира в ареста, без внесен от прокуратурата в съда обвинителен акт, в изключително лошо здравословно състояние след прекаран инсулт, а от няколко дни и не се е хранил, тъй като обяви гладна стачка срещу несправедливостите в правораздавателната система.

Инициативния комитет в негова подкрепа представлява една широка обществена представителна извадка, защото включва като членове общински съветници, юристи, земеделци, културни дейци и хора на изкуствата, учители, бизнесмени в различни браншове и обикновени граждани.

В центъра на град Карнобат, на площада между сградата на Община Карнобат и Съдебна палата, е позиционирана шатра с голям надпис, под която се събират подписи. Пред нея днес имаше множество граждани, без се нарушава общественият ред, а интересът към петицията е огромен. Пунктът бе официално открит  в 13.00 часа и само за час под петицията в подкрепа на Миню Стайков се разписаха над 200 човека.

Припомняме, че срещу Миню Стайков има две повдигнати обвинения от прокуратурата, без внесени обвинителни актове в съда, като Стайков вече 9 месеца се намира в ареста. Законът позволява задържане с мярка „под стража“ да не надвишава 8 месеца, като така вече бизнесменът е под запрещение в нарушение на българското законодателство. Тъй като Миню Стайков претърпя инсулт в ареста и здравословното му състояние е изключително критично и има нужда от полагане на специални медицински грижи, той моли съда да бъде изменена неговата мярка в „домашен арест“. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи здравословното му състояние и утре, на 21.05., да излезе с решение. Съгражданите на Стайков от Карнобат очакват положителна развръзка по този казус и се надяват, че утре ще могат да го посрещнат в родния му град.

Шатрата, под която се събират подписи в подкрепа на винопроизводителя, ще бъде на разположение до 23 май включително, тъй като на 24 май е празникът на града, предстои богата културна програма и инициативният комитет не желае да пречи на празника и на своите съграждани.

Председател на инициативния комитет в подкрепа на Миню Стайков е известният адвокат и бивш народен представител Стефан Кенов. Пред Либерта.бг той заяви, че членовете на ИК по никакъв начин не искат да оказват натиск на съдебната власт, а да бъде спазен законът, да се уважава презумпцията за невинност и да бъдат следвани законовите разпоредби, Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека, които гарантират свободите на всички български граждани.

След като бъдат събрани достатъчно на брой подписи, организаторите на петицията ще ги внесат в народното събрание до неговия председател, с молба народните представители да преразгледат нашето законодателство в частта, която урежда „задържането под стража“ в рамките на досъдебното производство, и да приемат законови промени, които да регламентират един абсолютен максимален срок, за който един гражданин може да бъде задържан под стража без внесен в съда обвинителен акт и без влязла в сила присъда.

Вижте какво сподели за подписката Стефан Кенов във видео-репортажа, който са качили в Youtube колегите от Liberta.bg: