АЕЖ НАПОМНЯ НА КАНАЛ 3 СТАНДАРТИТЕ В ЖУРНАЛИСТИКАТА

В Асоциацията на европейските журналисти – България постъпи сигнал подписан от г-жа Ива Стоянова, програмен директор на телевизия Канал 3. В сигнала от АЕЖ се иска да вземе отношение по предполагаема агресия спрямо екип на телевизията от страна на г-н Георги Георгиев, председател на ГД БОЕЦ.

В сигнала се твърди, че на 5 юли във Видин репортерът Пламен Петров и шофьорът Тихомир Георгиев са получили удари и нараняванията им са били освидетелствани в Съдебна медицина.

В същото време в социалната мрежа Фейсбук цитираният Георги Георгиев твърди, че той и семейството му от няколко дни са подложени на тормоз от служители на телевизията, които в продължение на три дни дебнат пред работното му място и без позволение са нахлували в сградата на фирмата му. Тези твърдения са придружени от видео клипове, заснети с мобилния телефон на Георгиев.

Асоциацията на европейските журналисти винаги е реагирала в случаи на физически посегателства срещу екипи на медиите и смята, че такива категорично са недопустими.

В същото време, Асоциацията напомня, че Конституцията на Република България гарантира неприкосновеността на личния живот на гражданите и забранява те да бъдат следени или записвани, въпреки изричното им несъгласие. Защитата на личната неприкосновеност на гражданите е и принцип, гарантиран от чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. В тълкувателно решение № 7 от 4 юни 1996 г. по к. д. № 1 от 1996 г. Конституционният съд изрично отбелязва, че конституционната защита на личния живот на гражданите “не означава, че не може да бъде осъществявана публична критика, особено на политически фигури, държавни служители и държавни органи“.

В сигнала си до АЕЖ, от Канал 3 посочват, че техният екип работи по разследване и “спазвайки всички правила на журналистиката”, се е опитал “да потърси и предостави възможност на засегнатата страна да даде своите отговори по разследваните теми”. Без съмнение, предоставянето на възможност би трябвало да означава, че засегнатата страна може да приеме или да отхвърли тази възможност. С други думи, обектът на репортажа може да реши дали да отговори, или да откаже поканата за интервю. Това важи в особена степен за хора, които не заемат висши държавни постове. Дебненето и преследването на такива хора, след като са отказали да разговарят с медията, би могло да се квалифицира като посегателство срещу личната им неприкосновеност и журналистите не бива да го правят.

На един от клиповете, публикувани от БОЕЦ, се вижда, че репортерът на Канал 3 извършва действия, с които пречи на Георги Георгиев да затвори вратата на личния си автомобил и да потегли. Докато прави това, единственият въпрос, който репортерът задава, е “Ще се прекръсти ли вашето движение от БОЕЦ на Страхливец”. Този въпрос по никакъв начин не може да се отнесе към разследването, което се твърди, че се прави. Това не е журналистически въпрос и изглежда като саморазправа. Изключително неприятно е и че екипът влиза в съприкосновение и със съпругата на Георгиев, за която е известно, че е тежко болна и е на хемодиализа.

Пред АЕЖ-България Георгиев посочи, че е нападнал екипа, след като е видял, че един от тримата нанася удари на съпругата му. Действието се развива в частна собственост, в която по думите на Георгиев, служителите на Канал 3 не са имали разрешение да влязат.

По никакъв начин не е редно политически лица, обект на публична критика, да използват служители на приближени медии за репресия над свои опоненти. В журналистиката има стандарти и това, че дадено лице държи камера или микрофон не му дава право да използва репресивни прийоми и физически действия за сплашване на критици на собственика или близки до него влиятелни фигури.

Саморазправата категорично трябва да бъде изключена като средство за решаване на спорове. Да се нападат екипи на медии е недопустимо. И тук е ролята на държавата да осигури защита на своите граждани. Георгиев посочи, че за трите дни, в които е бил под обсада, на четири пъти е извикал полиция и е обяснил, че не желае да бъде притесняван, но полицаите не са предприели мерки.

terminal3.bg