ГЕРБ погребва опозицията

Какви избори идват местни. Вървим към официализиране на коалицията между ГЕРБ и ДПС, коментира заместник-председателят на Демократична България

Намаляването на партийната субсидия на 1 лев узаконява политическият рекет, Това каза в интервю за bTV заместник-председателят на „Демократична България“ Радан Кънев.
Според него управляващата Шайка се опитва да върне страната ни към най-мрачните времена, когато връзка между политиката и бизнеса бе най-ужасна.
В предаването „Тази сутрин“ той предупреди, че се узаконява феномена „политически рекет“. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално влиянието на едрия бизнес върху властовите структури, коментира Кънев, който като новоизбран евродепутат ще се влее в редиците на ЕНП – партията, в която са и колегите му от ГЕРБ.
Малко неочаквано той разкри, че Ахмед Доган финансира аверите му от управляващата партия. „Ахмед Доган като мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“ може да финансира определена партия. Ако той финансира ГЕРБ – ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Почетният председател на ДПС вече получава много лесно всички тези съгласувания, той вече има мълчаливото съгласие на местната власт. Моят извод е, че може вече бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ”, коментира евродепутатът.
Според него идеята за “отворено финансиране” на партиите от бизнеса е катастрофална за почтеността в българската политика.
„Този модел узаконява рекета върху бизнеса и политическата корупция. Отделно, той поставя властта и опозицията в напълно неравностойно положение“, сподели във Фейсбук Радан Кънев.
„Такъв модел рязко ще отдалечи България от Европа, особено в сферата на свободата на бизнеса и борбата с корупцията. Не се учудвам, че този модел е плод на съглашение между ГЕРБ и ДПС. Отива им…“, добави той.