Лилито отпада? Ще има ли Бургас евродепутат?

 Лиляна Павлова не може да е евродепутат, тъй като е член на националния парламент и е в нарушение на Решение (EС, Евратом) 2018/994 на Съвета от 13 юли 2018 г.

Бургас може да има евродепутат. След като Мария Габриел се откаже от мястото си в Европейския парламент, право да представлява България ще добие Лиляна Павлова. Според Акта за избиране на членове на Европарламента и изменението му, тя не може да е евродепутат, тъй като е член на националния парламент, коментира във Фейсбук бившата съдия Румяна Ченалова..
„Съгласно Решение (EС, Евратом) 2018/994 на Съвета от 13 юли 2018 г. за изменение на Акта за избирането на членове на Европейския парламент чрез всеобщи преки избори, един от случаите на НЕСЪВМЕСТИМОСТ е когато член на Европейският парламент е депутат в националния парламент. Тези обстоятелства се проверяват, вкл. се решават възникнали спорове във връзка с проведените евроизбори на ПЪРВАТА СЕСИЯ на ЕП“, коментира Ченалова..
„ТОВА Е ПРИЧИНАТА за отказ на избраните в проведените евроизбори български кандидати -Пеевски, Карадайъ и др. За да бъдат евродепутати трябва да се откажат от местата си в НС на Р. България“, обясни тя.
„От друга страна, предвид сигналите за нарушения при евроизборите е възможно ЕП при преценката на пълномощията им да приеме, че съществуват пороци, които водят до недействителност. Т.е. може от два стола да останат без привилегии и имунитет“, предупреди бившата съдийка.
„Друг е въпроса дали изобщо могат да се кандидатират. Подобни случаи са били предмет на обсъждане от Европейският съд по правата на човека“, добавя тя.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!