Слави погна Бойко Борисов заради партийната субсидия

Предложи на 942-я ден от провеждането на референдум, на който над 2,5 милиона българи поискаха точно това – 1 лев субсидия за партиите на получен глас, каза Слави

Слави Трифонов нахока премиера Бойко Борисов заради заигравката с партийната субсидия и желанията на народа.
„В четвъртък за пръв път премиерът Борисов направи предложение за 1 лев партийна субсидия. Направи го на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи поискаха точно това – 1 лев субсидия за партиите на получен глас“, припомни шоуменът.
„От 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.
От 6 ноември 2016 г. до днес правителството на Бойко Борисов изготви три републикански бюджета – за 2017 г., за 2018 г. и за 2019 г. И нито веднъж в тези три бюджета Борисов и финансовият му министър Горанов не предложиха 1 лев субсидия“, коментира Дългия във Фейсбук.
„Припомням, че субсидията за партиите се предлага и гласува ежегодно със Закона за държавния бюджет. Нещо повече – и в трите години правителството предлагаше 11 лева субсидия, а Народното събрание одобряваше без дебати“, добавя той.
„Единствено дебат имаше в края на 2016 г. Тогава депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на партийната субсидия в размер на 1,6 млн. лв. за всяка отделна партия или коалиция. Освен проведения референдум, мотив за предложението им беше и че не може да има задължително гласуване без да има таван на субсидиите. Хипотетично, ако всички избиратели бяха осъществили вмененото им задължение да гласуват, то общата годишна партийна субсидия можеше да надхвърли 70 млн. лв“, коментира Слави Трифонов.
Предложението на Димитров и Славов обаче беше отхвърлено… основно с гласовете на ГЕРБ, добавя той.
„Ако беше прието, през 2017 г. и 2018 г. ГЕРБ щеше да получи партийна субсидия от около 1,40 лв. на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лв. на глас“, обясни шоуменът.
„И ето че на 942-я ден от референдума Бойко Борисов и финансовият му министър Горанов предлагат най-после субсидия от 1 лев. И как само я предлагат!“, добави той.
„Веднага след референдума Борисов излъга, че ще работи за намаляване на партийната субсидия. „Щом 3,5 милиона искат това (1 лев субсидия) – глас народен, глас божи. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона?“ – каза тогава Борисов. И изведнъж тези 3,5 милиона „умни“ българи днес за Борисов станаха „луди“. Почти сърдит той мотивира предложението за 1 лев субсидия така: „В една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват за луд“, пише Трифонов.
„Освен това, днес сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че с 1 лев субсидия партиите ще изпаднат в зависимост и ще останат без пари. Брей! Давайте сега, всички вкупом, да зажалим, че партиите ще останат без пари“, шегува се той.
Давайте да зажалим, че партиите, които в момента взимат субсидия, ще трябва да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лева, добавя водещият на „Шоуто на Слави“.
„Припомням – всяка една партия в Парламента, получаваща субсидия, има на влог милиони левове, спестени от държавната субсидия. Общо имат 50 милиона. Значи да жалим за партиите, че ще си харчат тия 50 милиона, а да не жалим за онези един милион и половина пенсионери, които получават под 320 лева пенсия?“, пита той.
„Сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е лесно – 3,5 милиона българи гласуват за нещо и те не го приемат, но същото го предлага един човек от Банкя – и всички клякат“, коментира Трифонов.
„Всъщност, ако не беше установено престъплението с незаконно надвзетите пари от партиите, предложението на Борисов и Горанов щеше да се случи далеч след 942-я ден. А можеше и въобще да не се случи. Но пък сега си е супер – идват избори – да спасим един ключов министър и да удържим народния гняв“, добавя шоуменът.