Ще отнемат ли българчета заради зловещата Стратегия за детето?

Родители се страхуват децата им да не бъдат изпращани в чужбина и да се отглеждат от гей двойки. Зловещата Стратегия за детето влизала в сила догодина

Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца, каза в интервю по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Кой ли обаче му вярва?
В „Здравей, България“ бяха показани майки, протестиращи срещу зловещата Национална стратегия за детето 2019 – 2030 година, която според социалният министър ще си остане само проект. Той е оттеглен и по него не се работи, уверява той.
Родители обаче се страхуват децата им да не бъдат изпращани в чужбина и да се отглеждат от гей двойки.
Призоваваме държавата да остави децата на родителите, мястото им е у дома, каза една от протестиращите срещу зловещата Стратегия за детето.
„Законите влизат в началото на следващата година. Те въвеждат Стратегията за детето практически, за която Бойко Борисов излъга, че била спряна“, заяви млада дама на един от протестите. Министърът изгледа видеозаписа и се опита да я опровергае.
По думите му основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето.
„Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.
„Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството”, обясни социалният министър.
Вече има обаче отнети деца в Бургас само защото родителите им са направили грешката да потърсят помощ, обаждайки се на Национална телефонна линия за деца 116 111, която се поддържа от фондация „Анимус“.
Контактите с неправителствени организации и социалните служби са опасни, твърдят родители. Страховете им вероятно са основателни. Държавата е лоша мащеха за децата ни, внимавайте да не попаднат в лапите на социалните еничари!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!