Мъка! И кметът на Бургас заговори за чистка в ГЕРБ

На кмета на Бургас Димитър Николов му се наложи да отговаря дали спечелените уж избори от ГЕРБ за европейски парламент не са шамар от страна на избирателите

Голяма чистка започва в ГЕРБ въпреки изборната победа на 26 май. Кметът на Бургас Димитър Николов, който е и заместник-председател на партията, че ще има трудни решения и ще се появят нови имена.
На последното заседание в петък с ръководството на партията за евроизборите Борисов благодари на Цветанов за свършената работа досега и темата за оставката на заместник-председателя приключи, каза той пред камерата на Нова телевизия.
На въпроса обаче какво отвори тази пропаст между вожда Борисов и неговият заместник в оставка, Николов не отговори. Трябва да се отнесем с уважение към решението на Цветанов и мнението на премиера, каза той.
Водещата припомни думите на Борисов през 2013 г., че Цветанов е моторът на ГЕРБ и попита кой ще е сега двигателят на партията? Въпросът й остана без отговор. Николов изтъкна, че Изпълнителната комисия била органът, ангажиран с вземането на решенията за управлението на процесите в партията.
„Бях казал в началото на кампанията, че ГЕРБ влиза в нея изключително смутено, заради многобройните скандали и негативи, които й се стовариха, самочувствието на структурите и организуемостта бяха на много ниско ниво, но на финала, след като лично председателят на партията се ангажира с кампанията и пое ръководството на предизборния щаб, станахме свидетели на добър резултат“, коментира бургаският кмет.
Водещата обаче изтъкна, че в сравнение с предишните избори за Европейски парламент, ГЕРБ губи гласове. Някой коментират вота като шамар от страна на избирателите.
„Съгласен съм, ГЕРБ губи около 100 000 гласа и сега предстоят сериозни анализи по структурите в регионите по страната“, призна той.
„Имаме гласове и областни центрове, където партията загуби гласове и е втора политическа сила. Ще се направят срещи с ръководствата, ще се вземат решения. Може би ще се разделим с някои от ръководителите по места, но това ще бъдат допълнителни решения. Имаме известни слабости в ямболския регион, в Добрич, в Плевен“, заяви Николов.
Ще има нови имена, каза още той.
Пред камерата бургаският градоначалник изглеждаше леко смутен. Вместо да се гордее с поредната победа на своите над БСП, той се чудеше как да отговаря за шамара, който избирателите удариха и на ГЕРБ, и на всички останали сили от политическия спектър.