Пазарлъци за трапа в двора на бургаско училище заради реститути

Управителят на строителната фирма, разкопала двора на училище Любен Каравелов напира за среща с кмета, съдът отменил забраната за строеж в училищния двор

Пазарлъци за трапа в двора на бургаското училище Любен Каравелов започнаха заради реститути. След като придобили като наследство част от училищния двор, те се обърнали към строителна фирма и започнал строеж на жилищна кооперация на метър от корпуса на школото, издълбали трап, махнали оградата, но след протеста на училищното настоятелство, кметът разпореди строежът да спре.
„Той беше прекратен. Всички общински служби се задействаха моментално. На 28 май беше внесена докладна записка, която иска от общинските съветници имотът да бъде отчужден“. Така председателят на настоятелството на ОУ „Любен Каравелов” в Бургас Ивайло Беловски коментира пред камерата на Нова телевизия сигнала от родители за строеж на жилищна сграда в училищния двор.
Зданието трябвало да се намира на около метър от единия корпус на училището, който е изграден с европейски средства. Ремонтните работи започнали преди месец и, въпреки решението на Общинския съвет, трапът там стои. Оградата не е възстановена, а тротоарът е напукан.
„Ние сме дали командировъчен срок, така че до 15 юни би трябвало да приключат укрепителните мероприятия. Дали ще има строеж зависи от много неща. Строителното ни разрешение беше обжалвано от собствениците, но според мярката, която се получи, ние можем да строим дори отсега. Аз обаче искам да поканя кмета на диалог”, каза Николай Богов, управител на строителната фирма.
За диалог зоват и собствениците на парцела. Те се надяват да получат обезщетение от общината.