Трус в управляващата коалиция, „Бойко III” може и да падне

Валери Симеонов намекна, че бъдещето на управляващата коалиция зависи от отговорите, които Бойко Борисов трябва да даде пред съвета за рисковите си ходове

Много скандал разтресе управляващата коалиция. След странното предложение на премиера партийната субсидия да стане 1 лев, без да го обсъди с коалиционните си партньори, представителите на ВМРО и НФСБ обмислят дали да не свалят подкрепата си за кабинета „Бойко III”.
В сутрешния блок на БНТ лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов каза, че не приема извиненията на премиера и настоява за спешно заседание на Коалициония съвет, на което трябва вожда на ГЕРБавите му партньори ще трябва да обяснява за всичките си хаотични и рискови действия.
Симеонов заговори дори за ликвидиране на тотално многопартийната демокрация. Според него с предложението за намаляване на субсидията на 1 лев за глас се цели партиите в България да останат само две.
„ГЕРБ пред очите на цялото общество влезе в преговори за коалиране с ДПС. Нека представителите на тази управляваща партия решат кой искат да им е партньор!“, призова той.
„Коя партия може да се самоиздържа? Може само голямата, която управлява държавата и на която всички фирми преди изборите дават пари под масата, защото ако не го направят, ще им се случи нещо много неприятно“, коментира Симеонов.
Той предупреди, че ако т.нар. отворен модел за самоиздръжка на партиите се приеме, ще бъдат разкатани фирмите, които се осмелят да да подкрепят малките и опозиционните партии.
Той намекна, че Ахмед Доган продължава да управлява България.
Очаква се отговора на Бойко Борисов, след завръщането му от Брюксел. Ако той откаже да застане пред Коалиционния съвет, пардон пред „другарския съд“, дните му като премиер са преброени.