16-годишен българин прави бомби и изпълнява поръчки на ИДИЛ?

 Младежът сглобявал тръбна бомба, каквато е била използвана при атентатите в Белгия и в Сарафово, а адвокатът му го изкара жертва на Интернет

16-годишен българин прави бомби и изпълнява поръчки на ИДИЛ. Адвокатът му обаче го изкара жертва на Интернет.
Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив, съобщава Нова телевизия. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният младеж е сглобявал тръбна бомба, каквато е била използвана при атентатите в Белгия и в Сарафово. От прокуратурата го определят като изключително умен, защото при претърсването на помещението са намерени много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни съставки. Преди ареста ученикът е бил изведен от училището от своя баща.
Бившият директор на ДАНС в Пловдив и експерт по антитероризъм Ангел Стоев заяви, че опасност от подобни действия има в бъдеще. „Хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на обществото и на хората да се предпазим от атаки”, каза той.
По думите му е ясно, че ученикът е започнал подготовка за извършване на терористичен акт. „Вътрешното ми усещане е, че действията на органите са били абсолютно адекватни”, добави той.
„ИДИЛ повече би се похвалила, че някой, който е християнин е бил привлечен за тяхната кауза и биха го използвали за един самоубийствен терористичен акт, а не толкова за разпространение на идеологията им, но нека не забравяме, че в България има големи групи от хора, които са по-податливи за атаките на радикалния ислям, именно чрез интернет”, обясни експертът.
От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от „Детска психологическа стая”. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда.
Арабистът и експерт по тероризъм Владимир Чуков подчерта, че това е първият случай у нас на вербуване на етнически българин. „Този случай показа, че ние не сме бяло петно на картата”, каза той в ефира на „Събуди се”.
„В случая за радикализирането на момчето трябва да се търсят две причини – училището, което обаче не мисля, че е причината, и семейството – втората причина. Мисля, че ясно трябва да се попита семейството защо е стигнало до подобно състояние. Очевидно е имало нещо, което го е тормозело и го е сложило да живее в свят, който не е неговият. Бащата трябва да обясни защо този вербовчик е по-авторитетен от него за сина му. Това вече е работа на учените”, заяви арабистът.
Адвокатът на 16-годишният ученик Емил Велинов съобщи, че родителите сами са подали сигнал на службите. „Бащата и майката на момчето забелязали, че то се държи по-странно, отколкото преди това. Има променено поведение. Притеснени от този факт започват да търсят причината. След проведен разговор между майката, бащата и момчето, установяват, че той чрез телефона си и сайтовете кореспондира с хора, които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Родителите притеснени от това, започват разговори с него, променят начина си на поведение спрямо детето, взимат му телефона и започват да провеждат сеанси при психолог. Бащата решава да се обърне към службите, защото и той не е човек, който може да се справи сам”, разказа той.
По повод на протеста на прокуратурата срещу решението на съда, адвокатът каза: „Изолацията ще навреди на психиката на детето повече, отколкото ще му помогне. Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него”, каза той.
Адвокат Велинов заяви, че момчето не е имало намерение да извърши атентат. „За мен няма реални данни за подготвян терористичен акт. Детето е абсолютна жертва на интернет“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!