Президентът спря бетона край морето, но протестите продължават

Наложено е вето върху Закона за Черноморието, даващ права на бетона и лишава от права гражданите на България, коментираха протестиращите от групата Бетономорие

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от президентството.
В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.
Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Президентът подчертава, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.
Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат – опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.
„Благодарение на всички вас първата крачка е постигната! Президентската институция наложи вето на закона за Черноморието, който дава права на бетона и лишава от права гражданите на България“, коментираха от Фейсбук групата „Бетноморие“.
„Бетономорие не спира дотук! Идва ред да разберем отново, на кого служат депутатите и ще бъде ли потъпкан обществения интерес. Излизаме в защита на Черноморието и спиране на обезобразяването му. Излизаме в защита на конституционните ни права и безценната ни природа!“, обявиха протестиращите еколози.
Протестът под наслов „Море от бетон!“ ще е в четвъртък от 18:36 часа пред Народното събрание.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!