Бойко се извъртя, Слави побесня

Решението за партийната субсидия на Бойко Борисов май се оказа, че е предпоследно. След като си направи ПР на гърба на Слави, той даде на партиите да се разберат

Бойко Борисов се извъртя отново за партийната субсидия. След като на инат вождът на ГЕРБавите предложи да падне от 11 лева на глас на един, днес той отстъпи заради настояването на коалиционния партньор Обединени патриоти. На Коалиционния съвет бе прието за размерът на субсидията да се разберат партиите в парламента. Така след като си направи ПР на гърба на Слави, премиерът отново го изигра.

Излиза, че онова емоционално прокламирано предложение на премиера Борисов от ранната сутрин на 6 юни за 1 лев субсидия от 1 юли отива в кошчето, коментира Слави Трифонов.

„В кошчето за боклук отива. Оказва се, че всичко в тая държава зависи от Бойко Борисов, но не и размерът на партийната субсидия“, добавя гневният водещ.

До началото на депутатската ваканция, а до 1 август промените трябва да приети от парламента, съобщава Нова телевизия.

И ГЕРБ, и Обединени патриоти настояват за промени както в Закона за политическите партии, така и в Закона за държавния бюджет, където всяка година партийните пари се гласуват от парламента.

По въпроса за различните предложения за намаляване на ДДС премиерът Бойко Борисов съобщи, че решението на управляващата коалиция е да не се пипат данъци до края на мандата, както предвижда коалиционното споразумение.

Соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че до момента темата със субсидиите е загуба на време и отклоняване на вниманието. Аргументът на Нинова е, че управляващите отклонили преди дни инициативата на БСП да дискутират размера на партийните пари, докато днес на Коалиционния съвет са взели точно такова решение. „Загубихме, може би, две седмици. Крайно време е да седнем и да разсъждаваме по същество, и да решим въпроса“, коментира соцлидерката пред медиите в Ямбол.

„Днес имам една добра и една лоша новина. Ще започна с лошата“, сподели във Фейсбук инициаторът на референдума за намаляване на партийната субсидия Слави Трифонов.

„Вчера, в дългия ми материал по повод виенето на умряло на партиите и техните говорители за партийната субсидия от 1 лев, написах и следното: „От сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати.“ Днес тази прогноза се сбъдна – след коалиционен съвет на управляващите партии се взе решение темата за партийната субсидия да бъде отложена, за да се проведат… дебати“, пише шоуменът.

„А дебатите ще продължат до 31 юли, когато депутатите ще излязат във ваканция. Странно съвпадение – тогава „във ваканция“ излиза и „Шоуто на Слави“. Ама нейсе“, добавя той.

„Припомням, че на първо четене депутатите приеха предложението на премиера Борисов и Министерски съвет субсидията за партиите да стане 1 лев на действителен глас, забележете – от 1 юли 2019 г. Отлагането на решението за 31 юли означава, че няма да има субсидия от 1 лев от 1 юли“, коментира Трифонов.

„И какво излиза? Излиза, че онова емоционално прокламирано предложение на премиера Борисов от ранната сутрин на 6 юни за 1 лев субсидия от 1 юли отива в кошчето. В кошчето за боклук. Оказва се, че всичко в тая държава зависи от Бойко Борисов, но не и размерът на партийната субсидия.“, добавя той.

В това отлагане все пак може да се открие и добра новина – да не би най-после да вървим към зачитане на принципите на парламентарната република, пита шоуменът.

„Сега и добрата новина. Днес, в брой 50-ти на „Държавен вестник“ беше обнародван Закона за изменение на Закона за политическите партии. Ура! Вече никоя партия няма да краде пари от гласовете, получени за друга партия. Вече никоя партия няма да краде и пари от гласовете, подадени за „Не подкрепям никого“, обясни той.

„И още нещо – според текстовете на обнародвания днес закон, партиите ще трябва да върнат 14 463 706 лева надвзети субсидии. Също днес, Министерството на финансите, спазвайки разпоредбите на новия закон, публикува точните суми, които всяка една партия трябва да върне в бюджета на Република България. И пак според текстовете на новия закон, партиите имат срок да върнат доброволно парите „до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г.“, добавя Слави Трифонов.