Шок и ужас в Сарафово заради свлачище

Жители на бургаския квартал Сарафово треперят след всеки дъжд къщите им да не слязат на плажа. От министерството не разрешават възстановяването на бетонния улей

Жителите на бургаския квартал Сарафово отново са в тревога. Почти година след бурите, които активизираха свлачище, хората там отново са притеснение. Укрепване в квартала не е направено, а заради валежите от последните дни се страхуват, че къщите им могат да „слязат на плажа”, съобщава Нова телевизия.
Осем месеца след последното наводнение не са предприети никакви мерки за безопасно оттичане на водата. В последните къщи, където има свлачищен процес, вместо да бъдат възстановени бетонните стени на канавките за оттичане на вода, те дори са премахнати и в момента ров трябва да изпълнява тази функция.
Водата разрушава бетонната канавка. Общината обещава, че ще я възстанови. Това става преди 8 месеца. А работата започва преди седмица. Затова, при всеки дъжд, хората в квартала са денонощно в тревога.
„Нащрек сме, проверяваме отвън как е водата,пороя и така-не спим,почти не спим”, сподели Стойко Трифонов.
Хората питат защо вместо бетонна канавка се изкопава ров.
„Доколкото разбрахме вчера даже ще прокопаят канали, от които водата да слиза тука надолу, което за нас не е нормално цялата вода ,която се стича от цялото Сарафово да минава и да слиза пред нас, пред къщите ни и най-вероятно това тука ще стане някакво езеро”, коментира Иван Връшев.
Кметът Димитър Николов пък се оправда, че „Геозащита” – Варна и МРРБ не разрешили възстановяването на бетонния улей.
„Мотивираха се,че сериозни изкопни работи с изливане на голямо количество бетон не ще спре свлачищния процес, а допълнително ще възбуди такъв свлачищен процес”, коментира той.
Затова сега общината ще обжалва, като протеста ще бъде придружен от подписка на жителите в квартала.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!