Защо Община Бургас спря строежа до ОУ „Любен Каравелов“?

Веднъж Община Бургас одобрява всички строителни проекти, дава разрешение за строеж, а впоследствие прави опит да го оттегли, жалва се строителят Николай Богов

Длъжен съм да защитя интересите на собствениците на терена, моите клиенти, доброто си име и авторитета на фирмата. Обръщам се към всички Вас за подкрепа, която ми е изключително нужна, за да се справя с бюрократичните безобразия! Това сподели в отворено писмо до кмета на Бургас Димитър Николов и бургаските медии строителят Николай Богов. Причината е спрения строеж до ОУ „Любен Каравелов“ в бургаския квартал „Възраждане“.
Обръщам се към Вас с молба за съдействие при разрешаването на казус, който от личен се превърна в обществен с „любезното“ съдействие на определени недобронамерени лица, добавя той.
„Изкуствено се създаде голямо напрежение между директора на ОУ „Любен Каравелов“ – Бургас /г-жа Анета Димова/, Община Бургас в лицето на общинската администрация, собствениците на имота, в който стартира строителството, нас като строителна организация, спазваща законосъобразността за всички наши действия и моите клиенти, които си закупиха жилища с нотариален акт за право на строеж и платиха 3% данък за придобиване“, пише Богов.
Той сподели, че през май 2018 г. с него са се свързали бургазлии и поискали да им построи жилищна сграда срещу обезщетение до ОУ „Любен Каравелов“.
„Те разполагаха с всички необходими документи, че имотът е тяхна собственост, който е върнат от Община Бургас преди повече от 20 години с решение на съда. Имат издадена виза за проектиране от общината, даваща им право, след одобрение на проекта, да застроят терена“, разказва строителният предприемач.
Съгласно приетия от Община Бургас подробен устройствен план в имота се предвиждаше да бъде изградена сграда, която от страната на училището да завършва с калканна стена, с оглед предвиденото в плана бъдещо изграждане на подобна сграда в двора на училището, пояснява той.
„През ноември 2018 г. заградих имота с ограда, поставих всички нужни табели, с което стана видно, че мястото се подготвя за строеж на жилищна сграда. Нито от управата на училището, нито родители, нито съседи, нито общината, нито някой друг не възрази, по какъвто и да било начин, срещу бъдещия строеж. При започване на строежа установихме, че част от оградата на училището е изградена вътре в парцела, без за това да има каквото и да и разрешение от собствениците на имота“, разказва Богов.
Независимо от това, че по силата на българското законодателство в този случай оградата е станала тяхна собственост и те имаха право да се разпореждат с нея както намерят за добре, преди да стартираме строителството проведохме среща с директора на училището г-жа Димова, добави той.
„На тази среща се съгласихме не само да демонтирахме оградата на училището за наша сметка, а и да я възстановим до 15.06.2019 г., тоест 20 дни от стартирането на строителството, като я монтираме по границата на парцела. По нареждане на директора нашите служители прибраха оградата във физкултурния салон“, разказва шефът на строителната фирма.
„Два дни след започване на строителните дейности, изведнъж срещу нас се стовари негативна кампания. Десетина родители протестираха, че се затварят прозорците на сграда, пригодена за почасов учебен център, която съгласно предвижданията на подробния устройствен план трябваше да бъде прилепена към калкана на нашата сграда. Бях и несправедливо обвинен, че съм навлязъл в територията на училището“, жалва се той.
„Всички тези действия бяха в резултат от сигнала до общината, подаден от директора г-жа Анета Димова. Поради тези протести, Община Бургас ми забрани да строя и поиска да отчужди имота“, припомня Богов.
Абсурдното е, че веднъж общината одобрява всички строителни проекти, след това дава разрешение за строеж, което не е оспорвано от РДНСК и е влязло в сила, открива строителна линия, а впоследствие прави опит да си оттегли разрешението, за да не се строи.
„С административни мерки бях принуден да спра строителния процес и да консервирам строежа като заровя извършения изкоп и подготвителните дейности по фундамента, което е прецедент в строителната практика. Сами разбирате пълния абсурд на ситуацията!“, добавя той.
Богов води преговори с Община Бургас и кмета Димитър Николов да бъде предоставен друг парцел в района с по-добри показатели от сегашния, за да може да си покрие огромните финансови загуби, които претърпял.
„Гражданите /нашите клиентите/ също очакват бързото решение от общината, а ако това не се случи през месец юли, те са готови и да протестират пред сградата на Община Бургас. „Благодарение“ на някои личности, се опитват да ни обвиняват в какво ли не, да ощетят собствениците на имота и хората, които са закупили апартаменти“, пише Богов в отвореното писмо до кмета.
„Длъжен съм да защитя интересите на собствениците на терена, моите клиенти, доброто си име и авторитета на фирмата. Обръщам се към всички Вас за подкрепа, която ми е изключително нужна, за да се справя с бюрократичните безобразия“, добавя той.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!