Здравеопазването е едно от местата, където се краде най-много

Темата здравеопазване бе повдигната от кандидатът за кмет Табаков, а до него застанаха д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация, както и д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

„Нужно е Община Бургас да положи огромни усилия да се увеличи и приемът за медицински сестри. Има липса на кадри в здравеопазването, особено на медицински сестри. В момента съотношението е един доктор към една сестра. Нормалната практика трябва да бъде 1 към 3. Важно обаче е и как да задържим младите специалисти при нас. Смятам, че приетите държавна поръчка, които завършват в града ни, поне три години трябва да остават да работят в Бургас. Фондът за отдаване на жилища също трябва да бъде увеличен, като имаме добри практики в тази сфера”, коментира Табаков.

Д-р Тодоров със съжаление призна, че много от младите лекари у нас трябва да работят на няколко места, за да си позволят да имат нормален стандарт на живот.

„Един човек след нощна смяна не е продуктивен на следващия ден, като специализантите, които са длъжни в 8:00 часа да са на линия и да изпълняват своите задължения. Много по-продуктивно ще е, ако знам работното си време, работното си място, и мога да ги съчетая. Мен лично ме обижда и ми се е налагало с дни да преживея една лоша дума от пациент. Хората не оценяват своите лекари, че ако те не са там, то няма кой да им помогне. Не само парите, но и лошото отношение, кара колегите ми да отиват в чужбина”, отбеляза той.

Според д-р Шишков лекарската професия е призвание. Той също така посъветва и бургазлии да избират внимателно лекарите, при които ходят.

„Един лош човек гарантира и лошо качество сред лекарите. Добрият лекар е добър специалист и добър човек. Мога да посъветвам бургазлии, които не са доволни от отношението на определен доктор, просто да не ходят при него. Това е естествен подбор и сред природата. Ходете при лекарите, които са и хора. Важно е един специалист да накара пациентите си да повярват в лечението му. За добро здравеопазване е нужна и добра икономика, нужен е сериозен контрол на парите, които да не се раздават по шуробаджанашки начин”, коментира специалистът.

Кандидатът за кмет Живко Табаков поясни, че е провел редица разговори с представители и директори на общински болници, както и с частни такива. Основните проблеми, не само от това, което са му казали те, но и от мнението на бургазлии, били липсите на кадри и здравна стратегия, както и неправилното финансиране.

„Ясно разбирам, че като кандидат за кмет, всичко, което се изисква от администрацията, ще бъде направено. Неоспорим факт е, че Община Бургас сега води политика към инвестиции в здравеопазването. Трябва да сме наясно, че не можем само да финансираме болниците, но е нужна и ясна визия за тяхното развитие. Нужен е щателен анализ на цялата материална база на здравните заведения в града, защото действително се дадоха много пари за Комплексния онкологичен център, но техническите бази на Психодиспансера и Белодробната болница имат нужда от голяма инвестиция също”, каза още Табаков.

Д-р Димитър Шишков: Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде

Министерството на здравеопазването няма никаква стратегия в близките 20 години, а Здравната каса се източва ежедневно заради делегирания бюджет, убеден е д-р Шишков

Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде, но не от лекарите и медицинските сестри, а от хората над тях. Това мнение изрази проф. д-р Димитър Шишков, който взе участиe в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите, които вълнуват бургазлии. Д-р Димитър Шишков е уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация.

„Не може един доктор да прави 25 операции на ден, да взима 1000 лева заплата, а да е спечелил на болницата 250 000 лева. Ако се направи една проста справка, колко са преките и непреките разходи в една болница, то веднага нещата отиват за прокурор”, категоричен бе специалистът.

Той сподели още, че всеки кмет в страната е обвързан с министър-председателя. Именно премиерското благоволение се отразявало на местните управи, а това водило и до последствия в здравеопазването.

„Имаме централизиран начин за финансиране чрез НЗОК, която разпределя парите към регионалните здравни каси. Нямаме независимост в здравеопазването, за да имаме каквито и да е било претенции към местните структури. Неудобните служители се сменят веднага. Това се вижда най-вече при шефовете на болници. Нужна е независимост на националната и регионалните здравни каси. Порочните неща са делегираните бюджети, което значи, че всяка болница, свързани с властта, може да получи пари, а останалите са оставени да мизерстват. Министерството на здравеопазването няма никаква стратегия в близките 20 години. Не може да имаме само една здравна каса. Държава като Германия има 215 такива. Ние я караме по башибозушки начин, без правила, без спазване на законите. Това води до анархия в здравеопазването”, каза още д-р Шишков.

Според него Здравната каса се източва ежедневно заради делегирания бюджет. Имало и управленческите лостове, които трябва да задвижват нещата не само в туризма, но и в здравеопазването.

„Туризмът трябва да носи приходите в Община Бургас, а не в Министерството, където една дама знае „как да разпредели парите”. Тя точно затова и седи там. Липса на професионализъм има и в здравеопазването. Важно е да си послушен, а не добър. Това може да се промени от местната власт. Нужни са реални конкурси и заплащане, а парите да се насочват към сериозното здравеопазване”, сподели специалистът.

Д-р Шишков бе категоричен, че кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков е добре запознат с предложението да има повече здравноосигурителни каси, повече конкуренция и хората да избират мястото, където да си дават парите за здраве. Това било и начинът да се оправи и общинското здравеопазване, защото една местна каса щяла да даде възможност за финансиране към общинската болница.

„Ако всичко това се случи, тогава няма как политиците да контролират парите в здравеопазването и да се облагодетелстват. Един кмет трябва да дава пари на тези, които работят и да не го прави за тези, които не го правят”, каза още докторът.