Кметът Димитър Николов е имал пълните правомощия да внесе предложение в ОбС за намаляване на вредните емисии от производителите

Ти да видиш ?! Неудобната истина лъсна и тя е, че отличникът-кмет Димитър Николов е могъл да ограничи замърсяването на въздуха в Бургас, но …

Интересни са мотивите за мълчание и неадекватност, но знаем някои вероятни зависимости важащи не само в Бургас …

Да проблесне истината ни помогна публикацията на общински съветник и кандидат за кмет Живко Табаков.

ЖИВКО ТАБАКОВ: ЗАКОНЪТ Е ЯСЕН – КМЕТЪТ МОЖЕ ДА ОГРАНИЧИ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В БУРГАС

Кметът Димитър Николов е имал пълните правомощия да внесе предложение в Общински съвет за намаляване на вредните емисии от производителите, подчерта Живко Табаков

Кметът на Бургас има достатъчно големи правомощия, за да оказва контрол върху замърсяването на въздуха в Бургас. В това бе категоричен общинският съветник от ДБГ и кандидат за кмет на Бургас Живко Табаков по време на поредното предаване, свързано с проблемите на града ни. Тази седмица темата бе една от най-важните за всички бургазлии – Екология.

„Кметът има достатъчно големи функции за опазването на околната среда. От Община Бургас много често са се извинявали, че нямат правомощия за контрол над замърсителите. Мога само да обърна внимание, че в Закона за чистотата на атмосферния въздух, в чл. 9, ал. 5, е записано ясно: В зависимост от условията на територията на дадена община могат да бъдат определени по-строги норми за допустими емисии, за обекти и дейности в определени общини, райони или селища. Чл. 9, ал. 6, казва, че определянето на тези зони се определя от мотивирано предложение от страна на кметовете към министерството или общинските съвети. Всичко това означава, че кметът на Бургас Димитър Николов е имал пълните правомощия да внесе предложение в Общински съвет за намаляване на вредните емисии от производителите. Когато говорим за контрол, в чл. 19, ал. 2, е записано, че общинските органи и регионалните инспекции осъществяват контрол, свързан с чистота на въздуха. Това точно и ясно показва, че ако някой се извинява, че в Бургас има нещо, което да не могат да контролират, не отговаря на истината, защото им е дадено със закон”, коментира Табаков.

Кандидатът за кмет поясни, че чистота на въздуха е една от най-чувствителните теми за бургазлии. Той допълни, че по данни на СЗО в България на година загиват 10 000 души заради мръсен въздух – три пъти над средното за ЕС. Нееднократно страната ни водила негативните класации и са ни налагали санкции заради атмосферното замърсяване.

„Една от темите, която бургазлиите винаги повдигат, е свързана с промишлените замърсители – „Кроношпан”, „Лукойл” и др. При тях освен мирис, имаме и фини прахови частици. Тези компании са едни от най-големите в Бургас, дават работа на много хора и именно за това бе и нашето предложение за референдум за чистотата на въздуха. Така самите бургазлии трябваше да решат дали да се завиши контрола. Тогава колегите от ГЕРБ направиха всичко възможно да няма референдум, да се привлекат международни лаборатории, които да анализират чистота на въздуха”, сподели общинският съветник.

Той допълни, че не трябвало да се забравя и автомобилното замърсяване, защото анализите за Бургас показвали, че именно то е най-голямата причина за наличието на фини прахови частици.

„Преди известно време кметът Николов публикува анализ, в който бе написано, че откакто имаме интегриран градски транспорт, замърсителите в Бургас са занижили показателите си. Не мога да се съглася с това, защото поради сложността на транспортната схема и цената на автобусното билетче, бургазлии започнаха да използват много повече личните си автомобили“-заявява кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков.

Да припомним, че в началото на април 2017 г. Съдът на Европейския съюз констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност – нивата на ФПЧ10, в периода от 2007 най-рано до 2014 г. и е бездействала. Това вероятно е сред основните причини властта да стане далеч по-активна по темата с мръсния въздух. 

Както и досега, общините, в които има превишения, трябваше да приемат програми за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми.  До 31 март всяка година кметовете трябва да внасят отчет пред общинския съвет за постигнатото по тези програми за предходната година. 

Кметовете, които не разработят програма или не внесат отчет за изпълнението навреме, ще носят лична отговорност и ще трябва да платят глоба между 1000 и 5 хил. лв.

Ако „няма намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества и/или на средногодишните нива на замърсителите“, глобата ще е още по-висока – между 5 и 10 хил. лв. При повторните нарушения глобите ще са двойни.

Личната отговорност трябваше да направи местната власт по-активна, защото досега кметовете и в частност г-н Николов рядко са били ангажирани с този проблем освен на хартия, но …

Надяваме се гражданската активност и желанието за промяна наесен да помогнат да се реши този важен за бургазлии проблем.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!