Кметът мечтае вече за четвърти мандат, но не може да спре адските миризми

Няма фирма и технология, която може да помогне, за да не се обгазяват хората от окислителните езера на нефтозавода, призна кметът Димитър Николов

Жителите на бургаския жилищен комплекс „Славейков“ редовно се будят от задушлива миризма.
Мирише жестоко, сподели пред камерата на бТВ Генка Георгиева. „Често се усеща като пропан-бутан. Не знам какво се изпуска в атмосферата и какво влиза в моето тяло при всяко едно дишане“, добавя Ивайло Илиев.
От екоинспекцията са анализирали сигналите и са установили, че миризмата идва от старите утайници на нефтената рафинерия на площ от 160 дка и на няколко километра от жилищните квартали. Те в момента се рекултивират.
„Поискахме да бъдат ускорени от държавата тези дейности. От топлината тези стари отпадъци, които се намират в окислителните езера, се разтапят и ние започваме да усещаме тази миризма.“, каза директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.
Нов източник на замарсяване също тревожи бургазлии. Три дружества са поискали да изгарят твърди отпадъци и въглищен прах на площадката на „Топлофикация“.
„ТЕЦ – Брикел и Топлофикация – Бургас се свързват с едно и също лице, а това навежда на мисълта, че технологията, избрана за инсталацията, може би ще бъде същата. Ще има по-силни миризми, различни от тези, които познаваме до момента“, каза Стоян Грозев от ИК за борба с мръсния въздух.
В „Тази събота” по бТВ пък кметът на Бургас Димитър Николов потвърди, че убийствените миризми са от старите басейни на територията на нефтокомбината. Той обясни, че утайниците не са ликвидирани до приватизацията на рафинерията, а сега ангажиментът пада върху държавата и собственика, като има двугодишен срок за това.
„За съжаление при неподходяща посока на вятъра изпаренията идват към населените места!
Няма фирма и технология, която може да помогне в случая“, призна кметът.
Той сподели, че може да се кандидатира за четвърти път като кмет на Бургас, ако някои от неговите симпатизанти или членове на ГЕРБ го номинират. Ще е цяло чудо, ако пропуснат да го сторят.
Той обаче изтъкна, че Бургас е в голяма конкуренция с останалите големи градове в България, както и в Европа. Всеки ход, който застрашава неговото развитие, може да се окаже пагубен, подчерта Николов.
Затова бургазлии трябва да се замислят дали отново да гласуват за него.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!