Нов трус в КПКОНПИ след терасаГейт, шефът абдикира

Ненадейно КПКОНПИ остана без шеф. Пламен Георгиев подаде оставка и страстите след терасаГейт отново се нажежиха, викат го на „разпит“ в парламента

Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев е подал оставка, съобщи председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Парламентарната шефка предложи точката за предсрочното му освобождаване да бъде включена в дневния ред на депутатите за днес, информира бТВ.

Шефът на КПКОНПИ и най-вече този, който му е поискал оставката, вероятно си е мисли, терасаГейт да заглъхне, но депутатите взеха решение да извикат Георгиев на изслушване в парламента преди да гласуват молбата му за освобождаването на ръководния пост. Оставката всъщност е подадена седмица, след като Столичната община назначи повторна проверка на терасата на шефа на антикорупционната комисия. Доводите, с които вече Влади Калинов обяви, че навесите не трябва да бъдат съборени, оказва се, че липсват в строителните книжа.

Район „Слатина“ установи, че почти 60 квадрата навеси са незаконни. Становището беше обезсилено с довода, че изграденото било там преди акт 16, а Влади Калинов се раздели с поста си.

Антикорупционният шеф беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверка на НАП и прокуратурата, след скандала с терасата и барбекюто му без документи.

Предложението за изслушването му в Народното събрание естествено дойде от БСП. Според левицата не са станали ясни мотивите за исканото от него предсрочно прекратяване на правомощията му. Няма и да станат. И пет часа да го „разпитват“ в парламента Пламен Георгиев ще е като комунист пред разстрел – нищо няма да им каже.