Отменят машинния вот защото не яде кебапчета

Омбудсманът Мая Манолова намекна, че управляващите отменят машинния вот не защото машините са скъпи, защото са неподкупни и не ядат кебапчета

Мая Манолова захапа яко властта заради опита за отмяна на машинния вот. Омбудсманът реагира срещу промените в Изборния кодекс, които оповестиха управляващите по-рано днес. Тя не прие аргументите на вносителите от ГЕРБ, подкрепени от ОП и Воля, а именно – че машинното гласуване е било малко използвано на европейския вот, че не е намалило недействителните гласове и е оскъпило изборите за Европейски парламент, съобщава Нова телевизия.
„Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.“, заяви Манолова пред медиите.
Омбудсманът директно нарочи за виновник ЦИК.
„Не машините – ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. Наемът е 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машината“, хвърли обвинения в пространството общественият защитник, без да посочва доказателства.
Манолова обясни как тя тълкува истинската причина за промените в изборните правила преди местния вот наесен.
Машините, според нея, разобличили кражбата на вот. Не било вярно, че машинното гласуване е малко използване. Манолова цитира социологическо изследване, според което 54% от хората преди евроизборите са казали „да“ на машините на вота, а в 650 секции процентът на гласувалите с машини бил над 40 на сто.
Да, кака Мая е абсолютно права за машините и кебапчетата. Сценарият е ясен – властта наема скъпо машините, за да ги изкара скъпи и да ги отмени, защото тези, които ядат кебапчета, не гласуват машинно. Работата е ясна – като няма машини, ще има купен вот и манипулации.