Унищожават защитени видове на плаж Листи заради реалито „Игрите на волята“

Природозащитници се заканиха да садят дървета върху незаконния път до плаж Листи, заради унищожаването на защитени видове, вписани в Червената книга

Защитени видове на плаж Листи, които са вписани в Червената книга, са подложени на унищожаване заради реалито на Нова телевизия „Игрите на волята“, алармираха природозащитници.
На дивия плаж преди два дни бе организиран протест от „Да запазим Корал“, Организацията за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, Бетономорие, активисти от Делфин и Синеморец, Асоциация на парковете в България.
„Точно преди да излезем на плажа видяхме участниците в „Игрите на волята“ да напускат плажа маскирани с маски като престъпници и нещо точно не разбрах каква е тази тъпотия. Мислеха си, че са известни или ги беше срам, или просто не искаха хората да ги снимат? Държаха се малко като престъпници, и се сетих за поговорката – гузен негонен бяга“, разказва Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал“.
„Та кой имаше нещо против тези хора? Институциите им бяха им дали куп смрадливи документи, пълни с грешки „съгласувателни писма“, дори не им бяха обяснили че онези „тръни“ върху, които си бяха сложили багажа и шатрите са защитен растителен вид от Червената книга“, добавя той.
25 дървета на 500 метра от плажа са били безжалостно отсечени.
„Заедно с Нели Дончева, проведохме оглед на самия плаж с цел да установим какви са щетите върху природата. Всичко изглеждаше сякаш нормално, но като се загледаше човек и откриваше следите на онова безпардонното „и след мен потоп“. Например една отворена консерва с месо зарязана на скалите до тоалетната и две съвсем прясно счупени бутилки от 12 годишна METAXA до лагера им (всяка бутилка е на цена над 50 лева)“, пише Атанас Русев в сайта на Сдружение „Да запазим Корал“ – koralbeach.com.
„Първо се спряхме на мястото, където предишния път бяха стоварили някакви денкове с багаж и бяха увредили приморски ветрогон (Eryngium maritimum, Природозащитен статут. Застрашен вид), а до него видяхме и скъсан морски копър (Crithmum maritimum, Природозащитен статут. Застрашен вид), защитени растения от Червената книга на Република България“, добавя природозащитникът.
Той разкри, че авантюристите, борещи се за 200 000 от новото реалити на Нова, са опънали две шатри директно върху приморският ветрогон, а наблизо цъфти прекрасна пясъчна лилия.
„Разбрахме от наши сподвижници, че на националните телевизия им е било изрично забранено да отразяват изобщо какво се случва на дивия плаж Листи. Срам и позор за българската журналистика“, коментира Русев.
Според него единственият начин да се защити плажа Листи и защитена местност Силистар от пъклените планове на общината и други нездрави интереси, е да се ограничи достъпа по новия над 500 метров незаконен път.
„За целта настояваме ДГС Царево да постави бариера и ограда на този път, така че участъкът от новия път, който е отразен в горския план да функционира като противопожарна просека, а останалите 260 метра до плаж Листи да бъдат залесени!“, добавя той.
„Ако горското не предприеме мерки да възстанови гората до есента, ние като съсобственици на държавните гори поемаме ангажимент със собствени сили и с местни дървесни видове да залесим незаконната част от пътя до плаж Листи“, подчерта природозащитникът.
„Настояваме за уволнение на директорката на РИОСВ-Бургас, допуснала всички тези нередности на територията на Защитена местност Силистар! Настояваме за незабавно спиране на снимките на това място от страна на продукцията и възстановяване на пораженията, нанесени върху природата“, добавя той.
„Разгледахме наоколо. Поплувахме. Морето, водата… всичко беше различно. Та тук имаше и водорасли, и риби…и всичко както някога преди десетки, стотици и хиляди години… Дивото беше наоколо. Абсолютно дивата природа… току-що нахапана. От едни некомпетентни и напълно мимолетни държавни институции и техните директори, служители и обикновени роби – човечЕта, разпореждащи се с природа и ресурси, играещи си на някакъв мъничък и циничен, и особено паричен „господ“, коментира Атанас Русев.
„Докога бе? Не разбрахте ли, че вече няма. Няма въздух, няма вода, няма дървета, няма трева. Няма живот. Заради вас. Само бетон, дори и в душата ви. Проклятието на Земята тегне над вас изроди! И нали си знаете, и червеи даже няма да ви изядат като умрете. А всичко, което сега унищожавате ще ви се върне там, където най-много ви боли“, предупреждава той.