Ще има ли регулации за карането на електрически тротинетки и скутери

Електрическите тротинетки и скутери все повече набират популярност и се ползват не само за забавление, но и за предвижване до работа, училище, университет. Използването им за ежедневния маршрут из града решава много проблеми на градското придвижване и дава независимост от нередовния или некомфортен градски транспорт. Този тип превозни средства са евтини и атрактивни с лесно управление, а и екологични и имат нулеви вредни емисии, но …

Движейки се по-бързо от велосипед и сред пешеходците, както в парковете, така и в пешеходните зони, тези средства за забавление и предвижване са опасни както за децата които най-често ги управляват, така и за малките деца, които могат внезапно да изскочат на пътя им.

В сезона в морската градина е пълно с нарушители, които карат с по около 40 км/час сред пешеходците по алеите с електрически скутери под наем и дори по крайбрежната алея претъпкана с туристи и бургазлии. Коя „умна“ глава е разрешила тази дейност там ? Явно общината обаче си взима наеми и не й пука ?!

Популярното модерно и предпочитано превозно средство става все по-сериозно предизвикателство за пътната безопасност. Малките им размери, тегло и компактност ги правят удобни за всеки. Освен това могат да се използват от малки и големи, независимо от възрастта.

Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално писмо до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с молба за становище относно наличието на регламент за използване на електрически тротинетки и скутери у нас.

Повод за притеснение, от страна на ДАЗД са зачестилите инциденти на пътя. Пример за това е скорошен случай с дете, управляващо електрическа тротинетка, което предизвика произшествие на кръстовище във Варна.

Правила и отделна регулация за електрическите тротинетки и скутери у нас няма и това е проблем.

Опасностите са както за тези, които ги управляват, така и да другите на които евентуален сблъсък може да навлече нелеки травми.