Еколози: Парламентът узакони застрояването на дюните

От Бетономорие настояват за процедурата по чл.7 от договора на ЕС за ограничаване правата на Република България заради тежки нарушения на ценностите на съюза

Депутаите узакониха унищожаването и застрояването на ембрионалните дюни в България. Това написаха еколозите от Фейсбук групата Бетономорие, след като по-рано днес депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
В него са заложени правила за дивото къмпингуване и глоби за нарушители, които не пазят дюните по морето. Основните критики са, че разпоредбите ограничават твърде много свободното къмпингуване, но не пазят Черноморието от презастрояване.
„Ние очакваме институцията на омбудсмана на Република България да внесе този противоконституционен закон в Конституционният съд, каквато воля вече беше заявена от г-жа Мая Манолова“, споделят природозащитниците в своята декларация, публикувана в „Бетономорие“.
Ние намираме настоящето Народно събрание за напълно деградирало конституционните си функции, добавят те.
„Обръщаме се към Вас, нашите съмишленици, да ни подкрепите в искане към правителствата на всички страни членки на Европейския съюз, към Европейския парламент и Европейската комисия за започване на процедурата по чл.7 от договора на Европейския съюз за ограничаване правата на Република България в ЕС заради тежки нарушения на ценностите на съюза“, споделят администраторите на „Бетономирие“.