Синдици искат данък „Богатство“, бизнесът ревна: „Това е кражба“

От КНСБ настояват заплатите на работещите бедни да не се облагат, искат 10-процентен данък над минималното възнаграждение, а бизнесмен заговори за кражба на пари

Синдици предлагат данък „Богатство“ и въвеждане на необлагаем минимум. От КНСБ предлага доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да е само за сумите над минималната. В „Тази сутрин“ по бТВ обаче бизнесменът Ивайло Пенчев нарече идеята на синдиците желание за кражба на пари.
Според Любослав Костов от КНСБ около 1% са богатите българи, които трябва да плащат данък „Богатство“. Той обясни, че идеята е дошла от американски милиардери. По думите му около 300- 350 млн. лева ще влязат в държавния бюджет, ако идеята се приеме от народните представители.
„Юнакът предлага да откраднат 300 млн. лева от хора, които честно са ги изработили. Ненасилствено са си ги изкарали, но той иска насилствено да им бъдат иззети и препразпределени. Това е неморално“, заяви Пенчев.
Според него насилственото изземване на повече средства от богатите българи е неморлно.
Той сподели, че не е откраднал и един лев, а работил повече от обикновените хора. Според него трябва да се прави разделение между хората, които създават стойност и плащат данъци и между онези, които само консумират, а не си плащат. Има една паразитна група, която се храни от нашите данъци, коментира бизнесменът.
Много от представителите на т.нар. група са превърнали майчинството в професия. Деца раждат деца и се редят на опашки за помощи. Други пък са вечно безработни, но пак получават достатъчно средства, за да живеят. Ивайло Пенчев е прав, че не бива да се вземат пари от богатите, за да може паразитиращите да живеят по-добре. Нужно е така да бъдат променени законите, че като държавата обрули богаташите, парите да отиват при родителите, които имат висше или средно образование, за да гледаме как едни жени раждат деца, за да вземат повече помощи, а рожбите им мизерстват.