ПОРЕДНА ПУНТА-МАРА ПРОВЕРКА НА КЪЩИ ЗА ГОСТИ ОТКРИ САМО 5% НЕРЕДНОСТИ

Димитър Стоянов

 

Министерството на земеделието и храните и ДФЗ са проверили 288 къщи в период на мониторинг и други 7, които не са, стана ясно от думите на министър Десислава Танева, която се отчете за проверките на специална пресконференция в МЗХ. Сред 288-те проекта, 15 не функционират, като къщи за гости. На тях ще им бъде наложена 100% корекция на плащането. Това прави 5,2% от проверените проекти.

Сред тях е и къщата за гости на половинката на Димитър Катранджиев във Велинград, разкрита първо от Биволъ. Катранджиев е много близък с кмета на Велинград от ГЕРБ, но той нямал нищо общо с казуса, разясни Танева. В тази бройка обаче не влиза казусът с „имението“ и минералния басейн на бившия зам. министър Александър Манолев, също разкрита от Биволъ, където нарушенията са констатирани от прокуратурата, а не от МЗХ.

При други 74 къщи са регистрирани различни нарушения. В 62 от проверените къщи е констатирано, че не изпълняват условието за осигуряване на трудова заетост. Въпреки това МЗХ приема, че те са функциониращи къщи за гости, а обектите се обслужват от бенефициентите. На всички проекти с констатации за нередности ще им бъде наложена корекция между 5 и 15% от размера на субсидията.

По марките на ПРСР за „Къщи за гости“ през годините у нас са били одобрени 1062 проекта. От тях 746 са били финансирани по ПРСР. 458 от тях вече са с изтекъл период на мониторинг и контролът върху тях е извън правомощията на МЗХ и ДФЗ.

Десислава Танева не отговори на въпроса на Биволъ защо проверката за нередностите при изграждането и стопанисването на обекти, финансирани по мерките за къщи за гости, е била реализирана чак през 2019 година, при условие че екипът ни подаде сигнал за злоупотреби още през 2017 г. Тя обаче подчерта, че проверката е станала факт веднага след встъпването ѝ в длъжност, като земеделски министър.

Въпреки този позитивен момент, остават да висят следните въпроси:

  • МЗХГ няма юрисдикцията да проверява проектите, а само да контролира работата на Държавен Фонд “Земеделие”, т.е. как Фонда е проверявал къщите за гости. През годините проверките са били оскъдни и дори след конкретни сигнали ДФЗ при Румен Порожанов е отказвал проверки. Проверено ли е това и кой е отговорен?
  • Защо проверките се извършват на място, като така се предупреждават собствениците да се подготвят, евентуално с фалшифицирани документи, вместо да се проверят отчетите и заетите лица от миналите години дистанционно? Тези проверки в НОИ отнемат секунди.
  • Какви ще са санкциите, ако предходните години #КъщиЗаТъщи не са действали като къщи за гости? Включително и за тези с изтекъл мониторинг, които изобщо не са проверени?
  • Бивол публикува списък с нефункциониращите къщи за гости през май 2017. Защо две години нямаше никакви проверки?

Проверката на МЗХ и ДФЗ не отговаря на въпросите за системното присъствие на местни велможи от ГЕРБ, ДПС, БСП и други партии сред бенефициарите на евросредства, които са се обзавели с къщи за гости и семейни хотели. Изрядни са къщите и на кмета на Павел Баня, и на кмета на Луковит от ГЕРБ. В случая обаче е без значение дали тези обекти функционират и са изрядни, а дали е налице търговия с влияние и конфликт на интереси в процеса на селекция и одобряване на проектите. Такива проверки изглежда не са правени от екипа на Танева, но по този въпрос предстои да се произнесе прокуратурата, която прави своя проверка.

Колкото до номера с 5 процента открити нарушения, той е ясен. Цифрата е за пред Еврокомисията, защото при голям процент системни нарушения тя може да поиска обратно всички пари по програната за къщи за гости или  202 милиона лева.

https://bivol.bg/punta-mara-kushti-za-gosti.html